Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев влезе в задочен спор по Нова телевизия с Андрей Делчев от Петролната асоциация, заради отменения Закон за горивата.

Под заплахата от масови протести на български "жълти жилетки" - както определиха себе си дребните търговци и превозвачи на горива, кабинетът взе на 9 януари решение да удължи с 6 месеца срока за влизане в сила на закона (пълното му име е Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход). КРИБ подкрепи решението на правителството, а Българската петролна и газова асоциация се противопостави, тя напусна конфедерацията.

Законът беше приет преди няколко месеца и в преходните и заключителните разпоредби е било записано, че той влиза в сила от 28 януари 2019 г.

"Ако искаш да се бориш със сивия сектор, прави го бързо и решително! Напускаме КРИБ сега, в нашето съзнание вече дори сме вън", заяви Андрей Делчев, Изпълнителен директор на Българска петролна и газова асоциация.

Те имат огромен интерес от този закон, той ще им донесе огромни печалби, така че нормално да са против", отговори Кирил Домусчиев.

Текстовете предвижда обектите, в които се зарежда и продава гориво, да отговарят на по-високи изисквания, например, за капитал. Част от новите изисквания се оказват проблем и за частните бензиностанции на редица индустриални предприятия.

Домусчиев заяви, че няма как заради интересите на една група хора от пет-шест души и една асоциация да не бъдат защитени Строителната камара и фирмите в нея, както и Минногеоложката камара и предприятията в нея. 

 

Той зададе въпроса как ще стигне един кран до бензиностанциите на Вальо Златев. Не може да ощетяваме нашите предприятия, каза Домусчиев. Не сме против закона, но не можем да допуснем да бъдат ощетявани по такъв начин нашите предприятия и не само тези в КРИБ, а предприятията в България. От петролната асоциация на срещи обясняваха, че от този закон няма никой да пострада. Ако след шест месеца ситуацията е същата като в момента, пак ще искаме отлагане, заяви Домусчиев.

Андрей Делчев от Петролната асоциация опонира, че в момента, в който е бил приет закона е бил даден един гратисен период от 6 месеца и е могло проблемите да бъдат изчистени. Според него рядко се случва в нормативната практика да бъде отложено влизането на закон в сила, за да бъде доработван и дописван. Не се прави така, каза Андрей Делчев. "Много персонално поставяме нещата, под г-н Златев допускам, че говорят за "Лукойл" или персонално за г-н Златев", каза още той.