Това признаха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и обещаха компенсации през юли, съобщи БНТ.

Енергията от ТЕЦ “AES Гълъбово” - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от Националната електрическа компания за 324,193 млн. лева по дългосрочен договор, сключен още през 2001 г., пише в. "Труд". От НЕК обаче твърдят, че са закупили от други централи непроизведения ток от Гълъбово.

ТЕЦ "AES Гълъбово" трябваше да заработи от септември м.г., но това не се е случило до днес заради технологичен проблем.
"Кога ще го оправят не знам, но те си плащат неустойката за това, така че ефектът върху цените на тока ще бъде надолу. Ще се отрази на средната цена, по която ще продава НЕК, със сигурност - от 1 юли 2011 г. Не може по-рано", заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от националната телевизия.

Според експерти за целия период от 1 юли 2010 до 30 юни 2011 г. ще се окаже, че потребителите са надплатили на НЕК около 160 млн. лева, допълва "Труд". По думите на Семерджиев компанията трябва да внесе разчетите си в ДКЕВР до 1 април.

По-рано днес шефът на регулатора съобщи, че ДКЕВР ще се самосезира за промяна в общите условия за работата на топлофикационните дружества, така че те да започнат да връщат на абонатите си надвзетите суми с лихвите.