Токът по-скъп от реалното заради неработеща ТЕЦ

Плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г.

Обратно в новината

Коментари - Токът по-скъп от реалното заради неработеща ТЕЦ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо не кажат и колко процента от цената на тока се отделя за пълнене на сметки на НЕК и ЕБВР за спиране на блоковете в АЕЦ "Козлодуй", и как се краде от тези пари!? Май пак се разчита на късата ни памет! Измет долна крадлива политическа!

Какъв регулатор е щом ограбват народа без да се усетят?! Да се закрие ДКЕВР веднага, полза от него няма!!!

kgb777kgb

Токът е по-скъп защото крадеца от Мадрид продаде на синовете си енергоразпределителните дружества и защото ЧЕЗ са крадци , и ЗАЩОТО тука сте над 7 млн. тъпаци , които спахте 20 г. като ви грабиха !!!

Преди няколко месеца по БТВ даваха репортаж как в едно ромско село без ток , един си беше купил маломощен ветрогенератор и се оплакваше , че като няма вятър няма и ток. Та ако си купите малък ветрогенератор (Динамо Сливен щял да ги произвежда - и ние сме патриоти да кажем), евтини слънчеви панели (ако сме патриоти от Солар Про) и хибриден автомобил на биогаз ( може биометан) и ток , ако сме техници ще си го направим- нали щяхме да правим български електромобили). И ако следваме индийския или пакистански опит , можем да си конструираме и евтина инсталация на биогаз. Предполага се , че сме селяни, но и в такива високоразвити страни като Германия и Англия се строят подобни инсталации (по - скъпи и качествени). Та ако направим всичко това , ше си имаме един енергиен микс и няма да плщаме за ток , бензин и отопление. Вероятно ще ни излезе по - евтино , можем да кандидатствуваме за европейски кредит и ще сме енергийно независими. Когато ни спират тока , ще имаме , когато ни спират парното ще сме на топло , когато бензина стане 10 лева , ще си караме колата .

и комисарите неговите заместници.

Няма такава държава! Наистина! Броим се за демократична държава, броим се за пазарна икономика?! Няма такъв пазарен принцип, според който да плащаш за нещо, което не потребяваш и още по-зле - не е произведено още! За сметка на това имаме продажни, алчни и изключително корумпирани управници! Няма друго обяснение за лавината от изключително неизгодни за страната ни договори, подписвани с лека ръка от различно оцветени партийни вождове, озовали се на гребена на вълната в изключително подходящо за собствените им интереси време и място!

"Няма такъв пазарен принцип, според който да плащаш за нещо, което не потребяваш и още по-зле - не е произведено още!" Абсолютно точно казано! В условията на пазарна /а не командно-административна икономика/ този принцип е свещен!Заслужава си консултация с добър адвокат и нарушаването на този принцип да бъде атакувано в съда,ако ще и в Страсбург!

Къде са били отговорните за това безумие - да начисляваш нещо което не съществува- от средата на 2010 година Та сега сме март 2011 година. Как ще ми кимпенсират сметките подир дъжд качулка. Ще направят като с парното - днес го увеличаваме с 25% а след 6 месеца го намаляваме с 5% а сметките високи и след намалението. И така от 1 юли :трябва" да го учеличат тока с 10% ама заради това ще бъде с 8%. И кой пак ще бъде изиграния - потребителя а не този който си гушка заплати и комисионни.

от 10 кладенеза вода аргументи ще намерят само да оправдаят по високите и неоправдани зени за всичко.....мрасни подлоги *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

.. за прозрачността. Добре е ,че ни осветлихте какво плащаме най- после... но пък ако не платим пак не е добре. Това се нарича рекет и обир.

Тъй като някои политици критикуват АЕЦ Козлодуй, че е с малка печалба, нека погледнем изкупните цени дадени в сайта на ДКЕВР. От АЕЦ Козлодуй около 4.4 ст/кВч, средна цена 7.2 ст/кВч, от цитираната в статията американска ТЕЦ AES, 12.7 ст/кВч, от ВЕИ още повече. Не е трудно да се пресметне, че 420 милиона от печалбата на АЕЦ Козлодуй се наливат във ВЕИ и ТЕЦове.

Доколкото си спомням , американците ни строят без пари централата, като ние се задължаваме да я изкупуваме по 12,7 ст. за 15 години. След което централата става собственост на България (вероятно на НЕК - държавна фирма не знам). Та 12.7 ст. е цената на ел. енергията + погасяване на някакъв хипотетичн кредит) И действително АЕЦ Козлодуй погасява този кредит. Сиренето било с пари. Та като направим сметка по същата схема АЕЦ Белене ще ни дава ток за към 18 20 стотинки и АЕЦ Козлодуй би трябвало да го изплаща. Разликата е , че кредита не е хипотетичен , а реален и никой не знае лихвата ( при по ниска 18 ст 8% 20 ст 10%). Колемият недостатък на АЕЦ Козлодуй е , че като дойде време да се затваря , ще се плащат големи суми за това, а в световен мащаб мерките за безопасност стават все по -големи. А за ТЕЦ се плаща за въглеродни емисии и във ВЕИ е бъдещето!

За разлика от договорите с този ТЕЦ и с ТЕЦ Марица Изток 3, АЕЦ Белене няма привилегията да му бъде изкупуван тока. Така че той ще работи на средна(пазарна) цена, която в момента е около 7.2 ст/кВч.

Живота на децата ни е по-скъп от всякакви АЕЦ.

Мисленето ти е елементарно. Дай да забраним тогава колите и керемидите по покривите,че ако вземат да паднат...

Овчи, какво общо има животът на децата ни с надвзета сума за ток в периода 2010-2011???

Аз предлагам по-скъпия ток от американската ТЕЦ AES да се натресе само на гласуващите за ДСБ който сключи този договор и на американското посолство, защото то лобираше за тази сделка.

Същото посолство лобираше и за концесията на златните ни мини да бъде дадена на канадски "инвеститор" при условия,каквито е нямало и през най-черните колониални години в Африка! 98,75 % от добитото злато за Канада,а 1,25 % за държавата ни! Невиждан колониален грабеж! При положение,че световната цена на трой унция злато последните месеци скочи над 2000 лв!Имаме си прекрасни управляващи - бивши и настоящи! Предатели на националните ни интереси!

Добре де ама злато намериха ли

Може и да не работи, но шефовете си вземат заплатките от по 12000 лева, а миналиа месец и премии по 60000 намазаха. Да ни е честито поредното поскъпване на тока!

А-а-а-а-а,тоя тъпак ме развесели още от сутринта.Значи, ТЕЦ-а в Гълъбаво не работи,но цената на енергията която се произвежда в Гълъбово е включена в общата сметка.Чакайте пак да го прочета, че такова нещо до сега не бях виждал.

Бял ден да не видите проклетници.

Айде СТИГА вече! Ако съм изразходил 100 квч и ми дойде сметка за ток 100 лева - това значи, че 1 кбч е 1 лев! И никави 12 стотинки без ДДС или други забаламосвания, че плащаме най-евтиният ток в Европа! Как гледате на ябълки от 3 стотинки за килограм, но като отидете на касата да Ви начислят такса "бране на ябълки", Такса право на закупуване", такса транспорт" на ябълките, "такса за ползване на касетка" при превоза, и т.н.т.... и хоп - дължите 5 лева за килограм?! Ама сте си купили от най-евтините ябълки в Европа - какво мрънкате?!

Стефане, мамицата им на управляващите, затова, че нямат НИКАКВА връзка с главния мозък и не знаят кой какво прави в тази държава! ДА ОСТАВИМ НАСТРАНИ ФАКТА, ЧЕ ОНЯ ДЕН ДРУГАРЯТ БОРИСОВ КАЗА, ЧЕ ГАЗТА И ТОКА НЕ БИЛИ ПОВИШАВАНИ ДВЕ ГОДИНИ!!! ТА - няколко пъти пиша наляво/надясно - глас в пустиня - защо ппри реално потребление на ток 17.80 лв АЗ ПЛАЩАМ СМЕТКА ОТ 42.23???? Заглеждал ли си, че 2/3 от сметката ти за ток е зелена, пембена такса, пренос от ляво надясно о пренос от дясно наляво и т.н.!!!

Стефане,не са виновни само настоящите управляващи . За заграбването на стратегическите ни активи от чужди "инвеститори" вина имат всички предишни правителства,но най-много мургавия циганин и крадливият дядо. В случая, преносната ни мрежа беше продадена на чужденци на цена,по малка от стойността й като скрап на проводници и стълбове за окачването им. Да не говорим за сгради и апетитни терени под тях. Тази цена се избива от едногодишната печалба от преноса. ЧЕЗ взе наготово изградената мрежа и веднага започна да реализира тези печалби,като печалбата се изнася в Чехия! При цена на произведения от АЕЦ ток 4,5 стотинки,към нея се начисляват още толкова за да бъде "докаран " до нас ,плюс още толкова за "замърсяващия" ток на американския ТЕЦ ,плюс начисления за стимулиране на "зелената" енергия от възобновяеми източници,плюс 20% ДДС.Така,че цената на евтиния ток от АЕЦ става 4-кратно по-висока.

А Вие къде гледахте досега, бе, Идиоти? За какво получавате заплати, само за да защитавате монополистите, може би ??? Сега върнете парите на народа ВИЕ, от Вашите скромни средства, господа и дами от ДКВЕР !!!!!

В тая комисия овчи глави ли са или подкупни подлоги на някого? Въпросът е риторичен - явно и двете! Някой може ли да проумее, защо плащаме вече 8 месеца нещо, което не получаваме? И ще продължаваме да си плащаме. И не мога да разбера като си платя сметката за тока аз кредитор ли съм или жертва на кражба?

ми ше ни върнете парите и ще се оправи работата, или и това няма да стане без протест?

кой ще сезира , по високостоящ орган за да се вземе отношение. това е бзобразие..........

НА това не му ли викаха МАФИЯ???

Какво излиза ,ч енергията се купува наедро за 12,6 стотинки. Някаква по-дебела лъжа. Или така си раздаваме рушвети изтупвайки народа ?

Цената на енергията е толкова стотинки, но като сложим надувките за зелена енергия, двата пъти достъп и пренос и разни измислици излиза ,че плащаме троен размер- поне по моите фактури това,което съм използувал като краен резултат скача три пъти . Ето от къде за има- няма една година сме платили 160 милиона повече ... Това се казва обир.

богати балгари плщаме на ..... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Напоследък политиците и министрите вадят "железни" аргументи! Вервайте им! Чудя се как още не са намесили и фазите на Луната в обясненията си (нали наскоро имаше Суперлуна)...

КАК СПИТЕ НОЩЕМ,БЕ ?! СТИГА СТЕ НИ ДОИЛИ ! ДАНО ИМ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ВСИЧКИ ,КОИТО КАРАТ НАРОДА ДА СТРАДА. ДАНО !

Един път медиите да признаят, че са виновни НЕК които са виновни и за Цанков камък и за Белене и сформират две трети от цената на тока.

ДКЕВР да престане да си измисля поводи и оправдания да вдига цените и да угажда на чуждите монополи, че хората вече не могат да свържат двата края. Ако с това ще се занимава тази "институция" по-добре да я няма или народа ще ви потроши, няма накъде вече.

само да си направи сметката ангел как се провеждат публичните търгове!!!!! набелязал сум го *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Токът е нереално по-скъп, независимо дали работи някакъв си ТЕЦ. По-скъп е заради алчността на обирджиите, които дойдоха в България. А този от снимката е поредният корумпиран чиновник. Ще намалят с 3% цената заради ТЕЦ-а, с което ще ни замажат очите, че работят за нас, и ще я увеличат с 15%. Честито!

обяснението.Ами вдигнете още цената,като прибавите и тока от Белене.Нищо,че още не е построена централата.

Има нещо гнило в ДКЕВР! А получават заплати от нашите данъци?! Необяснимо е защо не работят! Необръснатия господин ако е мой служител веднага бих го уволнил дисциплинарно!!! г-н Борисов къде спите по дяволите!?

Пак оправдания,омръзнаха ни ве тъпак,данеби да си мислеш че сме овце,говедо жалко!!!

Господин Семерджиев, защо се изказвате така за надежните западни инвеститори? Знаете ли утре какъв вой ще нададът мартинчо и ваньо и още някой друг лобист, че ни тласкате към руска енергийна зависимост? Ааа, не може така. Трябва по социалестически- всяка крива линия е права щом е успоредна на априлската линия на партията. Всеки западен инвеститор е добър, независимо че ограбва и без туй най-бедния народ в Европа.

ДКЕВР т.е. държавният регилатор се превърна в най-яростен адвокат на монополистите и частните чужди компании, захапали ел-енергията ни. Нали знаете, уважаеми форумци, че ДКЕВР от предложил от 1 април... увеличение на газта с над 4%. Международното положение им дойде дюшеш на тези мошеници.

Някой познава ли добър Адвокат. Питам за Страсбургският съд,не за БГ недоучените.

Подкрепям, аз съм за. Да ги съдим. Досега България като държава няма спечелено дело в Страсбург.

ДА ама НЕ.Тоя е наи големия мошеник.