Екипът на финансовия министър Симеон Дянков е набелязал мерки за битка със сивата икономика. Ведомството му започва серия от анализи, за да установи каква част от икономиката ни е заета от сивия сектор, пише "24 часа". 

Самият Дянков отговори на журналистическия интерес за ДДС с отговора, че това е все още идея, от която вероятно ще се възползват много фирми, а държавата ще събира повече данъци. Тя може да се осъществи още през следващата бюджетна година, предаде БТА.

Възможно е да се преразгледа "летвата" за забрана на плащания в брой 1500 лева вместо 5000 лева. Ще се обсъждат и социални стумули като раздаване на предплатени карти и ваучери за плащания от болници, пощи, офиси и общини.

Делът на сивия сектор в българската икономика е около една пета (около 20%) спрямо официалния брутен вътрешен продукт (БВП) за периода 2000-2009 година. Това сочат предварителни оценки на Министерството на финансите, изготвени по метода на потреблението на енергия в България, съобщиха вчера от ведомството.
Предварителните оценки отчитат ефектите върху потреблението на енергия от промяна на цените на енергийните стоки, структурата на икономиката и технологичния напредък.

За илюстрация на сивата икономика се сочи разминаването между декларираните заплати и бурния растеж на потребителското кредитиране през 2007-2008 г. Коментарът е, че ако заплатите бяха колкото официалните, повечето кредити нямаше да бъдат отпуснати или плащани.