Премиерът Стефан Янев разпореди създаване на работна група за разплащане на средствата на пътните строители, след като разговаря с ръководството на браншова камара "Пътища". На срещата присъстваха и представители на три министерства - регионалното, финансите и правосъдието, както и представители на АДФИ.

Целта на срещата беше да се намери механизъм, по който да се разплатят задълженията към бранша.

Янев е разпоредил още в понеделник да се създаде работна група, за да се реши формата, по която ще стартира подготовката на зимното поддържане, както и формата, по която ще се извърши разплащането по вече извършените дейности, по договорите, съобщи след срещата Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара "Пътища".

По думите му готовността за протестни действия остава. "Но докато съществува и минималната възможност за диалог, ще призовем нашите членове да не участват и да не извършват протестни действия", каза Чайков.

В началото на срещата Стефан Янев заяви в тази област може да се каже, че вече имаме системни проблеми, на които търсим решение. Надявам се да има някакъв прогрес и преди началото на зимата да сме наясно как точно ще се поддържат пътищата и при каква организация, каза Янев.

Регионалният министър Виолета Комитова от своя страна заяви, че служебното правителство не е спирало да мисли от първия си ден до днес по този казус.

В последните седмици пътните строители протестираха няколко пъти заради неразплатени ремонти, а регионалният министър Виолета Комитова обясни многократно, че средства за извършените ремонти няма.

Според браншовата камара неразплатените средства са над 900 милиона лева, а засегнатите са над 100 000 души.

Тази седмица пътните строители се срещнаха и с президента Румен Радев, след което обявиха, че остават в стачна готовност, ако не бъде намерено решение на проблема.

МРРБ и Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ вече се се съгласиха че държавата дължи на фирми от бранша 1.3 милиарда лева за изграждане, ремонти и поддръжка на пътищата. Проблемът, обявен от предишния финансов министър Асен Василев, е че възложената от АПИ дейност далеч надхвърля обемите в договорите с фирмите и плащанията не могат да се направят без да се наруши закона.