До края на годината строителите на отсечката Мездра-Лютидол и пътен възел Новачене са поели ангажимент поне едната лента да бъде отворена за движение, обяви служебният министър-председател Димитър Главчев, който заедно със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова проверяват необходимостта от затварянето на отсечката Ботевград-Мездра и изпълнението на строителните дейности на отсечката.

Той допълни, че едното платно вече е готово.

"Ще бъде пуснато движението в една лента от Ботевград към Мездра. Да стиснем всички зъби, извинявам се за израза, за да се случи нещо хубаво", каза Главчев.

Движението по трасето беше спряно в понеделник и предизвика поредица от протести в Монтанско. Там хората недоволстват от тежкотоварния трафик, който е пренасочен през прохода "Петрохан". Има и друг обход, но той доста удължава пътя на камионите и предизвика недоволството на превозвачите.

Министър Виолета Коритарова заяви, че абсолютно е било наложително да се затвори пътят, за да се довършат съоръженията по него.

"Нямаше друг вариант. Нашата цел беше по-рано да затворим. Направихме обстойни анализи. Няма как да осигурим безопасност на пътуването и едновременно безопасност за строителните работници", посочи Коритарова.

И двамата допълниха, че ще има санкции, ако има забавяне в планувания ремонт. Но увериха отново, че се надяват да не се стига до тях.

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че движението по участъка Мездра - Лютидол- пътен възел "Новачене" се ограничава от 24 юни за довършване на разширението на път Е-79.  И се извиниха за причиненото неудобство на шофьорите и на гражданите, през чиито населени места ще преминава транзитният трафик. Според предоставената информация обходният маршрут за автомобили до 3,5 т е път III-1004 - Паволче - Челопек - с. Лютиброд - Елисейна - Своге - околовръстен път на София и обратно.