Това заявява министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за Ройтерс, цитиран от БТА.

На инвестиционен форум, организиран от Ройтерс в София, Чобанов изтъкна, че не вижда политическа криза в страната на фона на отслабването на протестите срещу предполагаемата корупция след обсадата на парламента през юли.

"Политическата ситуация е твърде трудна, но ни помага да се съсредоточим повече и да действително да представим реформите и мерките, които ще допринесат за възстановяване на растежа", изтъква 37-годишният технократ, цитиран от Ройтерс. По думите му скоро ще се видят резултатите от тези мерки по отношение подобряване на бизнес средата.

Чобанов допълва, че общественото недоволство вече се е отразило на икономическия растеж, който вече се очаква да бъде от скромните 0,6 процента тази година заради слабите инвестиции, но би трябвало да достигне 2 процента през 2014 година.

Икономистите обвиняват нестабилността, че кара българите да харчат по-малко и вместо това да пестят. Те не са толкова оптимистични за растежа, тъй като политическата несигурност подкопава инвестициите и вече предупредиха, че популистките политики, като намаляване на цената на електричеството с 5 процента през август, могат да имат обратен ефект, отбелязва Ройтерс.

Чобанов подчертава, че правителството ще се стреми да намали бюджетния дефицит догодина до 1,8-2 процента от БВП спрямо 2 процента тази година и че България може да поиска до 400 милиона евро (540 милиона долара) заем до края на годината, който все още предстои да се реши дали да бъде синдикиран кредит или еврооблигации.

България ще трябва да излезе на световните пазари догодина, предвид заема от 1,1 милиарда долара от облигации с падеж през януари 2015 година, поради което неговото министерство още в началото на 2014 година ще започне старателно да наблюдава пазарите, допълни министърът.

С държавен дълг от 17 процента от БВП България ще остане сред страните с нисък бюджетен дефицит в 28-членния ЕС и една от неговите най-слабо задлъжнели членки, изтъква Ройтерс.