Той подчерта, че на предприятието са необходими още около 20 млн.лв., за да се довърши започната модернизация с новите инсталации.

"Първата ни цел е да заработи заводът, да запазим работните места и да го развием", коментира премиерът, цитиран от БТА. От тази седмица преговорите с потенциалните инвеститори се водели лично с кредиторите, като са пристигнали екипи финансисти от Женева, Мюнхен и Париж, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той каза още, че са насрочени срещи между кредитори и инвеститори във вторник и четвъртък идната седмица и прогнозира, че ако се работи по 2-3 дни седмично, до месец би трябвало да има решение на казуса.

Днес металурзите започнаха да теглят част от заплатите си. 500 000 лева бяха преведени снощи по банковите им сметки. Всеки металург получи средно по една заплата и половина. Останалите пари - около 900 000 лева се очакват след празниците.

До превода на заплатите се стигна след няколкочасови преговори вчера с една от банките-кредитори и собственика Валентин Захариев. В тях е участвал и премиерът Бойко Борисов. Средствата за заплатите са от продажбата на "Горубсо" - Мадан, на обединението "Върба Батанци".

Преди да пристигнат в Кърджали, Бойко Борисов, Симеон Дянков и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев посетиха Мадан, за да обявят на миньорите, че всичко по сделката е приключило и от вторник хората започват работа. Миньорите в Мадан са получили заплатите си вчера, когато е изтекъл и крайният срок от предизвестието за отдадената концесия.

В рамките на един месец там ще заработи нова концесия, с нови 700 работни места, подчерта Добрев. Той допълни, че до края на годината се очакват още две нови концесии в района на "Горубсо - Мадан" и разкриването на още работни места.

Борисов и Дянков бяха посрещнати с бурни аплодисменти. За добре дошли те получиха по един родопски кристал, предаде "Фокус".  Новият собственик на дружеството Николай Вълканов съобщи, че ще бъде пуснат рудник "Върба". Той е изплатил 200 000 лв. от общо 700 000 лв. задължения на миннодобивното дружество за електроенергия. Вълканов благодари на премиера Бойко Борисов за оказаното съдействие.

От своя страна Борисов поздрави двата синдиката, че протестът е бил мирен без да се стига до затваряне на пътища. Той допълни, че в Мадан нещата е можело да се случат, защото са имали инструмента, за да спрат концесията.

"Държавата се намеси в казуса "Горубсо-Мадан" само заради хората. Намесихме се не заради Доган, не заради ДПС, не заради каквато и да е уговорка, с какъвто и да е човек. И затова тези, които ме обвиняват, сигурно има хиляди неща, за които да ни обвинят. Но в случая сме се намесили само заради вас. Обратният вариант беше днес да научите, че просто е приключила концесията и отиваме да чакаме. Искам просто със своето одобрение на това, което сме направили, да ми е чиста съвестта и като гледам новини или чета вестници, че съм направил нещо лошо, да си спомня за вас на тоя площад и да ми е чиста съвестта", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.