При следващо управление на ГЕРБ ще стартираме преговори с "Тотал" и ОМВ за участие на държавния Български енергиен холдинг като акционер с до 20% в проучването на блок "Хан Аспарух" в Черно море. По този начин ще продължим работата си по осигуряване на енергийната сигурност и независимост на България. Това заявих по време на среща с управителя на "Тотал Енерджис ЕП България БВ" Ив Лю Стънф, написа на страницата си във фейсбук Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

Обнадеждени сме от последните новини от Турция, където само преди месец бе намерено голямо газово находище на 5 км от морската граница с България. Горди сме, че консорциума на Тотал и ОМВ спечелиха конкурса за проучване на блок "Хан Аспарух" през 2012 г. по време на първия кабинет "Борисов".

От 2012 г. насам TotalEnergies инвестира в дълбоката офшорна зона, блок "Хан Аспарух". Между 2016 и 2018 г. компанията прокара три проучвателни сондажа. Бяха направени също така няколко сеизмични кампании за изобразяване на подземното пространство. Досега нямаме търговско откритие. Въпреки тези резултати ние продължихме проучването, тъй като нашите геолози все още вярват в потенциала на блока, за пред 3eNews и Dir.bg през юли 2022 г. Ив Лю Стънф.

Анализът на данните от сеизмичната кампания през 2020 г. показва потенциалното наличие на перспективни площи с биогенен газ подобно на голямото откритие на газ Сакария в Турция, което беше направено през 2020 г. В момента оценяваме възможността за сондиране на 4-ти сондаж, целящ газ, през 2023 г., каза тогава шефът на българското поделение на мултинационалния енергиен гигант.