Много е важно да търсим синергия между китайските инициативи - от една страна, и европейските политики и стандарти - от друга, каза президентът Румен Радев в началото на пленарните разговори в президентската институция в рамките на посещението на министър-председателя на Китай Ли Къцян, след като двамата разговаряха "на четири очи".

С председателя Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане в София на Център за перспективни изследвания, който да работи в направленията, които до момента ни спират - липсата на достатъчно информация, недобро познаване на стандарти, процедури и модели на функциониране на двете страни, посочи Радев.

Един такъв център може да повиши неимоверно много ефективността на нашите отношения и да съдейства за координацията на проектите в икономическата и всички други сфери в нашия регион, каза държавният глава.

Току-що президентът ми предложи идея за създаването на един нов изследователски център в София. Мисля, че това е много добра, необходима идея, добави Ли Къцян. Китайският премиер каза, че на утрешната среща на върха на правителствените ръководители от ЦИЕ той иска да обяви, че в София ще бъде учреден този център.

Стокообменът между Китай и България е във възход, но е много далеч от потенциала, с който разполагаме, коментира още президентът Румен Радев. По думите му очакваме също така от китайската страна ускоряване на процедурите за достъп на български селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар.

Отворени сме за много повече туристи от Китай, но за което вие, г-н премиер, трябва да ни съдействате за пряка авиолиния между София и Пекин, каза държавният глава. Той изрази благодарност на китайското държавно ръководство и лично на премиера Ли Къцян, както и на посланика на Китай в България, за помощта за издирването на алпиниста Боян Петров.

Приветстваме инициативата "16+1" между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, каза Радев. По думите му тя е работещ механизъм за стимулиране на търговски, икономически, транспортни и други връзки.

Същевременно президентът посочи, че прегледът на китайското икономическо присъствие в нашия регион показва, че съседни държави като Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие. Затова и ние желаем в хода на тези инициативи да наваксаме пропуснатото до момента и да установим ефективни и рационални отношения, каза президентът Радев.

По думите му това означава не само инвестиции в областта на енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, а и всестранен подход, включващ връзки в областта на промишлеността, на високите технологии, на културата, образованието, науката, селското стопанство и туризма.

Желаем да развиваме нашите всестранни приятелски отношения, увери президентът Радев, който добави, че във времена на подкопаване на принципите на пазарната икономика, Китай се превръща в стожер на отстояването на тези принципи.

Държим на нашето приятелство през всички тези години и вярваме, че то трябва да се укрепва, защото е основата за бъдещи ползотворни контакти, посочи президентът Радев. Удовлетворени сме, че имаме отлични политически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение.

Китай е наш първостепенен партньор от голямо значение, каза държавният глава. Вярваме, че това значимо за нашите отношения събитие - първата визита на китайски премиер от 18 години насам, ще даде силен тласък на развитието на нашите отношения на приятелство и сътрудничество, и ще ги издигне на ново, още по-високо ниво, каза президентът Радев в началото на пленарните разговори.

Министър-председателят на Китай Ли Къцян също отбеляза, че България е втората държава, признала Китайската народна република, но понеже СССР вече не съществува, може да се каже, че България е първата. Той каза, че България е първата страна от европейския му маршрут.