Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов при откриване на конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС, която се провежда в резиденция "Бояна". Той каза, че данните са на базата на ревизирана методика на изчисляване на БВП по европейските стандарти, предаде БТА.

"Според повечето икономисти това означава край на рецесията в България и се дължи основно на ръста на износа. За всички български граждани обаче, и за нас като управляващи, тези цифри не са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е променил", допълни премиерът.
По думите му ръстът на БВП не е със същия темп, с който растат доходите и не отразява социални аспекти.

Ръст на БВП спрямо предишното тримесечие е техническият критерий за  излизане от рецесията. НСИ досега не обявяваше този показател, сега публикува за първи път на сайта си сезонно изгладени тримесечни данни. Според тях излиза, че България е влязла в рецесия едва в края на 2009 г., тъй като за начало на рецесия са необходими две тримесечия с реализиран спад спрямо предходния период.

Пред журналисти по-късно премиерът заяви, че ръстът в БВП показва, че усилията на правителството дават резултат и това го амбицира да продължи по този път. Борисов посочи, че би бил доволен, ако ръстът на БВП е 5%, цитира го КРОСС.
Според прогнозата на българското правителство, тази година БВП ще отбележи минимален ръст от 1%.
В проекта за бюджет 2011 е заложен ръст от 3.6%, който мнозина наблюдатели смятат за прекалено амбициозен.

На годишна основа обаче има спад през второто тримесечие на тази година . Спрямо същия период на 2009 г.  БВП е намалял с 1.4 на сто, съобщиха от Националният статистически институт.