Министър-председателят Бойко Борисов, който е на двудневно работно посещение в Брюксел, се срещна последователно с председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу, предаде БТА.
Срещите са поискани от Бойко Борисов, съобщи БНТ.

След срещите пресслужбата на Съвета съобщи, че премиерът Борисов и председателят Ван Ромпой са обменили мнения по обстановката в Европа, както и че срещата е била по молба на българския министър-председател.

Бойко Борисов е използвал повода, за да информира Ван Ромпой за икономическата ситуация в България и да привлече вниманието върху факта, че равнището на усвояване от нашата страна на структурните фондове на ЕС е значително повишено. Премиерът е заявил, че нашата държава изцяло спазва критериите от Маастрихт по отношение на дълга и дефицита. Ван Ромпой е изразил похвала към министър-председателя за неговата политическа воля при вече предприетите реформи и го е насърчил да продължи по този път, като работи по въпроса за растежа, пише в съобщението.

В съобщение на ЕК по повод срещата на премиера Борисов с Жозе Барозу се посочва, че министър-председателят е представил последни данни за макроикономическото развитие на нашата страна.

Барозу е похвалил българския премиер за постигнатия съществен напредък по фискалната консолидация на България, заради което преди месец бе прекратена процедурата за прекомерен дефицит. Председателят на ЕК е насърчил министър-председателя да продължи с необходимите реформи. Премиерът Борисов е говорил за последните събития у нас, свързани със съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Барозу е съобщил на Борисов, че ЕК привършва докладите за България и за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, които ще бъдат утвърдени на 18 юли. Барозу е отчел постигнатият напоследък напредък от България и отново е заявил, че комисията ще се отнася към всяка отделна държава според собствените й постижения. Той е уверил, че докладите ще бъдат честни и обективни. Барозу е приел поканата на премиера да присъства в София по повод откриването на обект от метрото в столицата през август.

Никой от учатвалите в срещите не направи изявления пред журналисти, предаде БНТ. Единствената информация за разговорите идва от официалното прессъобщение на Еврокомисията.