Премиерът Бойко Борисов пристигна в Атина, където заедно с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, ще присъства на официална церемония, на която "Булгартрансгаз" ще стане равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат. Страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др., заяви Борисов.

Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

Снимка: Фейсбук

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. куб. м годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. куб. м втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб "Балкан", която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Проектът е определен от Европейската комисия за проект от "общ интерес" за страните-членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например интерконектора Гърция-България и разширението на подземното газово хранилище "Чирен", пише още в прессъобщението.

В гръцката столица Борисов ще проведе и среща с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, с когото ще обсъди развитието на кризата с коронавируса, както и всички актуални въпроси от европейския дневен ред.

На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само, че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават основен енергиен хъб - и "Александруполис", и "Балкан". Не само за Румъния - Сърбия, Унгария, Хърватия, това са възможностите на държавите да се диверсифицират, да има истинска борса, това е много добре за икономиките, за бита, а и за пакта за зелена енергия. Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката, когато се обръща посоката, винаги е трудно - предизвиква бунтове, революции, раздразнения", коментира Бойко Борисов.

По думите му проектът е резултат не само от подкрепата от Европа, но и от огромни инвестиции от страна на София и Атина.

Той подчерта, че с близо половин милиард евро се строи и газопроводът до Димитровград, чрез който синьото гориво ще продължава пътя си на нашата територия.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден и плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ.