В интервю за БНР бившият подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова разкритикува подхода на управата на централната банка по отношение на банките от групата на КТБ, поставени под специален надзор.

"Изцяло подкрепям омбудсмана Константин Пенчев. Знам каква надзорна система съм оставила в БНБ, знам как тя работи и това, което се случва, е уникално. Не може Централна банка на една страна да не осигури ликвидна подкрепа на системна банка, на четвъртата си по големина банка, каквато е КТБ.

Не може това нещо да се случи, въпреки че у нас се случва. Това означава или че Управителният съвет го е обзела някаква некомпетентност, или той участва в някаква схема за разсипване на банката.

Не става въпрос за мажоритарния акционер на КТБ. Ако той е извършил някакви престъпления, ако има някакви нарушения, има хиляди начини, по които той може да бъде наказан.

Тук става въпрос за бизнес на много корпоративни клиенти, става въпрос за вложители в банката.

Проблемът на КТБ не е капиталът, а ликвидността. За това казвам, че няма нормална Централна банка, която да не подкрепи и да осигури такава ликвидност.

Този момент беше пропуснат, но какво да се прави по-нататък. Още преди две седмици трябваше да се водят интензивни разговори с акционерите на банката", каза проф. Миланова.

Междувременно стана ясно, че главният касиер на КТБ Маргарита Петрова е пусната от ареста в сряда с мярка за неотклонение - подписка. От прокуратурата отказаха коментар.

Петрова е обвиняема заедно с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и още трима души за източването на 206 милиона лева.