В България е най-евтиното гориво в Евросъюза, показва класация на агенция "Блумбърг" на страните според цената на бензин А-95.

У нас средната цена е от 1,33 долара за литър. Това ни отрежда 25-о място в света.

Най-скъпо се пълнят резервоарите в Хонконг - 2,10 долара за литър, а най-ниска е цената във Венецуела - 1 цент за литър А 95. Следва Иран, където горивото се продава срещу 28 цента, а на трето място в класацията е друг крупен производител на нефт — Кувейт. В арабската държава цената е 0,35 долара.

В класацията за достъпност обаче страната ни изостава от всички европейски държави, дори тези извън ЕС, и се нарежда на 53-то място от общо 61 държави.

По данни на агенцията средният българин трябва да отдели цели 5,46% от дневната си надница от 24,26 долара, за да може да си позволи литър бензин.

"Блумбърг" резюмира ситуацията в България по следния начин: "Попитайте българите дали бензинът е скъп и те най-вероятно ще поклатят глава, защото това в България означава "да" (а кимането означава "не"). Ниските доходи и средно високите цени на бензина затрудняват българите да напълнят резервоара".