Министерството на финансите предлага промени в Наредба номер Н-18/2006 г. за регистриране и отчитане на продажби на горива в търговските обекти чрез фискални устройства. Предложението за промяна е публикувано на Портала за обществен консултации на Министерския съвет.

Проверки на бензиностанции установяват, че продажби на горива не се отчитат чрез електронните системи с фискалната памет. Констатирани са множество случаи на прекъсване на комуникациите между основните елементи на системата, вследствие на което са проточвани и продавани горива, които са неотчетени към системата на НАП, посочва финансовото министерство в своите мотиви за промяна на наредбата.

Основен мотив за предлаганите изменения и допълнения в проекта на нормативен акт е борбата с укриването на приходи от продажби на течни горива в търговските обекти, респективно предотвратяване на злоупотребите с ДДС. Целта на промените е по нормативен път да се препятстват възникналите ситуации за манипулиране на електронните системи с фискална памет чрез прекъсване на работата на отделните модули на системата, за да не се допусне нерегламентирано използване на технически средства, позволяващи неотчитане на реално извършените продажби.

В проекта на Наредбата се предлага изработване на предварително одобрена от НАП и Българския институт за метрология /БИМ/ схема за всяка конкретна бензиностанция, която да отразява всички компоненти на електронната система за продажба на течни горива и връзката между тях (централно регистриращо устройство, средства за измерване на разход, концентратор и нивомерна измервателна система).

Схемата се предоставя на органите на НАП и БИМ за предварително одобряване и се съхранява на място в търговския обект. Предвижда се всяка промяна на схемата да минава през последващо одобряване.

Предлага се също сервизът на фискалните устройства да се прави от техници, които да разполагат с уникален сервизен ключ, издаден от производителя или вносителя на фискалното устройство. Мярката е насочена към препятстване на неправомерно въздействие върху устройства за измерване.

Също така във всеки един момент ще е налице информация относно лицето, което е извършвало сервиз на съответното устройство. С тези промени от МФ очакват събраното ДДС от продажбите на горива да се повиши с 10 процента или със 117 млн. лв. Освен това ще се ограничи нелоялната конкуренция от недобросъвестни търговци с течни горива. По предварителни данни разходите възлизат на около 500 лева на търговски обект или 1 750 000 лева при регистрирани към настоящия момент 3500 търговски обекта.