Решението на БНБ е от днес 29 септември, съобщава в. "24 часа".

Предстои Надзорният съвет да гласува персонални промени в състава на Управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР) , съобщават и от МИ.

Веднага след това се очакват да бъдат предложени и гласувани от Общото събрание на ББР промени в Устава на банката, които да гарантират още по-успешното управление в контекста на най-добрите практики, се казва  в съобщение на министерството.

Преди дни стана ясно, че бившият председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е най-вероятният нов директор на държавната Българска банка за развитие. Остава одобрението му от БНБ.

Възходът на Мавродиев започна като икономически експерт на ГЕРБ. След победата на партията на изборите през 2009 г. той оглави КФН и изкара пълен мандат.

По време на комисарството си влезе в остър конфликт с бившия финансов министър Симеон Дянков, който впоследствие изпадна в немилост.

Именно по негови сигнали към момента се водят дела срещу бившия енергиен министър Трайчо Трайков, Дянков и хора от кръга "Капитал".

Заедно с Мавродиев в ББР отива и друг бивш служител на КФН - Румен Митров.

Вчера 5 партии се противопоставиха на избора на Мавродиев и изпратиха открито писмо до БНБ, с което настояват той да не бъде одобрен за тази  позиция.