"В план за управление няма инвестиционно намерение. Инвестиционното намерение отделно минава на оценка за въздействие на околната среда”, обясни Димов. Той обаче е категоричен, че не може да бъде построен хотел.

"Може единствено ски писти и съоръженията към тях”, заяви Димов и  допълни, че решаването на проблема с втори лифт в Банско трябва да намери решение, защото чака вече 10 години.

Въпреки това в плана няма да бъде записано изрично, че става въпрос за изграждането на лифт.

"Колите, които се качват, за да ползват пистите, замърсяват повече, отколкото електромобилът, който всъщност представлява лифтът”, заяви министърът.

Кметът официално поиска втори лифт в Банско

За втория лифт на Банско, МОСВ бързо трябва да даде отговор и той трябва да е че няма пречки. Това обяви и бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева. Няма никакви нормативни пречки да се процедира това искане. Отдавна този процес трябваше да завърши - още през 2013 г., заяви тя по БНТ.

АНКЕТА: За  или против нов лифт на Банско?

Направихме всичко необходимо тогава, но Борисов подаде оставка. Разгледано беше искането от Висшия екологичен експертен съвет. Съществуващият план е изключително неразумно рестриктивен, изтъкан само от забрани на всякакви нормални дейности.

Изменението не засяга обекта на Юнеско. Имаше експертизи на екипи на Юнеско по сигнали на НПО организации, които извършиха оглед и нямаше забележки, подчерта Евдокия Манева.

Заключението беше, че в буферната зона могат да бъдат извършвани и строителни дейности за туризъм.

Все още не се процедира инвестиционно намерение, а само намаляване на растрикциите. Самото инвестиционно намерение ще бъде подложено на екооценка и ако има рискове ще се наложат ограничения.

Не чух на обществените обсъждания нито един разумен аргумент в България да не се развива ски спорт. Говори се общо и неаргументирано. Крайно време е правителството на прояви решителност и да даде зелена улица на проекта, посочи Манева. 

Смешно е толкова години да се бавим, отбеляза и Евдокия Манева. Тя отбеляза, че преди 15 години са правени плановете, при остарели разбирания.

АНКЕТА: Къде ходите на ски?