Предстои представители на държавата да се свържат със застрахователя на кораба "Вера Су", за да възстанови разходите по спасяването на плавателния съд. Това съобщи във Варна заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов, цитиран от БНТ.

Корабособственикът на плавателния съд "Вера Су" е обявил "напускане на кораба", в момента тече процедура по изясняване на финансовите взаимоотношения.

Страната ни е дала около 2 милиона лева, за да извади "Вера Су" от плитчините край Камен бряг, където корабът престоя повече от месец.

Ако не получим парите си чрез преговори, ще наемем адвокатска кантора, специализирана в морското право, за да защитим държавния интерес, каза заместник-министър Върбанов.

Според него, ако корабът бъде продаден на търг, страната ни може да спечели около 800 000 долара.

"Вера Су" заседна в скалите край местността "Яйлата" край Камен бряг, а опитите за спасяването му бяха около 1 месец. Няколко спасителни операции бяха отменени или прекратени заради лошите атмосферни условия. 

В последствие по-голямата част от товара беше разтоварена със специални съоръжения, а плавателният съд, дърпан от катер, стигна до Варненското пристанище.