Къмпингите ще се проверяват и това лято. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по bTV.

 

"Не знам защо тези, които къмпингуват смятат, че са извън закона и не трябва да бъдат проверявани. Да, и това лято ще има проверки. Не знам защо едни хора мислят, че могат да къмпингуват и да не бъдат обезпокоявани. Те са граждани на тази държава и трябва да бъдат проверявани както всички други", отсече министърът на туризма.

Тези, които къмпингуват "свободно" по плажовете не искат да има регулация.

"В момента по регулацията, която съществува, къмпингът едва ли не трябва да има разрешение за хотел. На пясъка е абсолютно забранено, но в гората до него е нерегулирано. Съгласно разпоредбата в Закона за туризма това също би следвало да е забранено, но не е разписано в закона. Важно е да се намери този баланс и да бъде регулирано", категорична бе тя.

"Следим всичко свързано с туризма. Той е ключов приоритет за нас. Всяко лято сме в един и същи казус с "Корал". По време на втория мандат на кабинета "Борисов 2" и трите плажа - Иракли, Карадере и Корал се извадиха от концесионерския списък", обясни Ангелкова.

По темата с "Корал", където природозащитници се опасяват, че частен инвеститор ще заграби плажа и прилежащата му територия, тя посочи, че е нужно изготвянето на общ устройствен план, но "когато се стартира такава процедура се слага каруцата пред коня, започват едни спорове, на които не им е мястото на този етап".

Относно хотелите, които се строят на пясъка по българското Черноморие, Ангелкова обясни, че за някои има конкретни съдебни решения още от времето на приватизацията. Тъй като част от тях са частни, а по конституция частната собственост е неприкосновена, те няма как да бъдат разрушени.

"14 плажа са със син флаг, което е голямо постижение. Повечето от тях са на юг. Чадърите навсякъде са различни. Чакаме началото на сезона, за да обявим какви ще са цените. И това лято всички концесионери и наематели са в правото си да предлагат всякакви аксесоари, но нямат право да задължават плажуващите да ги използват. Тази година плажовете без концесия са 86, което е с 14 по-малко от миналата година. Миналото лято имахме 5,3 млн. международни туристи и 3 млрд. приходи от чуждестранен туризъм. Тази година очакваме да достигнем поне 5-6 млрд. приходи от поне 5 млн. туристи", допълни още Ангелкова.