Изграждането на магистрала "Черно море", която е от Бургас до Варна, може да стане с пари от държавния бюджет или по оперативна програма, тъй като няма интерес към нея от частници. На принципа на концесиониране може да бъдат построени тази от Велико Търново до Русе и тунелът под Шипка, съобщи регионалният министър Петя Аврамова.

"Големите пътни проекти в България се финансират със средства от държавния бюджет, по оперативни програми, а с новия закон могат да се дават и на концесия", каза тя и подчерта, че концесиониране ще е възможно след пускането на толсистемата, цитира я в. "24 часа".

Тогава частните инвеститори можели да си върнат вложенията чрез пътните такси, които ще събират за преминаване през дадена отсечка или съоражение. Очакванията са приходите от толсистемата да бъдат над 1 млрд. лв. годишно.

Аврамова допълни, че все още не е пуснат нито един проект на концесия, но такива варианти се обмислят. И посочи, че вече имало интерес към магистрала от Велико Търново до Русе и към тунела под Шипка.

Тя коментира и ремонтите по магистрала "Тракия": "Предвиждаме през 2019 г. да стартираме и да приключим с ремонтите на отсечката между Чирпан и Стара Загора. Индикативната стойност е около 60 млн. лв., но такива средства няма в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" и ще се разчита на средства, които да се отпуснат от хазната.

Аврамова посочи, че имало проблем в този участък не само с горния асфалтов пласт, който е с неравности, а и в конструкцията на пътя. Министърката обясни, че първо трябва да се направи основен ремонт и след това да се сложи нов асфалт.

 

В министерството били наясно, че ограниченията на скоростта в този участък изнервят шофьорите. Поради това се проучвала възможността за различна максимална скорост в двете платна на магистралата. В лентата с неравности ограничението щяло да остане 90 км в час, а в изпреварващата да е по-висока 120 км. Тя допълни, че откакто има това ограничение от 90 км, се отчита спад на пътните инциденти в този участък.

Започват нови две отсечки от "Хемус" през април

През април стартира строителството на 2 нови отсечки от магистрала "Хемус". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на изслушване в парламента.

Тя обясни, че отсечките са в участъка от 134,14 км, за който в края на 2018 г. правителството отпусна 1,35 млрд. лв. от бюджета. Той ще се строи от държавната фирма "Автомагистрали".

Аврамова отбеляза, че проблем за реализацията на повечето инфраструктурни проекти е провеждането на отчуждителни процедури. И уточни, че министерството работи по предложение за даване на възможност за предварително изпълнение на обектите, преди окончателно завършване на съдебните дела по обжалване на оценките за отчуждените имоти.

Министърката подчерта, че сега се работи по други две отсечки от магистралата - от Буховци до Белокопитово и от Ябланица до Боаза. От втората са изпълнени 75% и се очаква да бъде завършена предсрочно през декември, акцентира още тя.

"С голяма мобилизация се работи и по магистрала "Струма", от която остават 40,6 км, за да бъде напълно завършена през 2023 г.", коментира още министърката.