"Категорично стоя зад това. Всички правомощия на комисията и на зам.председателя са изпълнявани такива каквито са, включително сме се консултирали допълнително за повече сигурност с правната служба на европейския орган по застраховане и пенсионно осигуряване". Това заяви бившият зам.-председател на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн пред bTV.

Вчера тя подаде оставка като зам.-председател на КФН, след като тя и беше поискана от правителството. Причината бе проблемът с кипърската ЗК "Олимпик", която обяви фалит и остави близо 200 хил. българи без застраховка гражданска отговорност. Скандалът придоби и политически облик, след като бе свикано извънредно заседание на НС. От БСП поискаха колективна оставка на цялото КФН.

"За мен това беше личен избор, силно емоционален. Не съм от хората, които биха се скрили. За мен беше важно да се изяснят фактите такива каквито са, да запазя личното си достойнство", заяви тя.

"Не мисля да търсим някакви виновни. Във всеки случай имаше хора, които пострадаха в тази ситуация", каза Агайн.

Тя припомни, че ден по-рано е представила доклад с парламента, който показал, че правилата и процедурите, били ясни.

"Комисията е колективен орган, комисията има и председател. Правомощията на зам.-председателя не предвиждат по никакъв начин той да ходи сам пред другите органи. Не мога да наруша йерархията и да отида при премиера или министъра на финансите с доклади, ако те самите не са поискали това," каза още бившата царска депутатка.

Агайн потвърди за сериозен проблем с втори застраховател у нас. Може би е пресилено да се говори за фалит на втора застрахователна компания, но има проблеми. Не мога да кажа повече. Има проверки на ДАНС. Има рискове в сектора, каза още Агайн.

Вчера в кулоарите на НС депутат от БСП намекна, че и втори застраховател може да фалира. Собственикът му дълго време е живял в Швейцария, разкриха днес медии за нарочената ЗК.

"Действително в сектора възникват проблеми почти ежедневно и те се решават. Има сериозни проблеми, защото премиите по застраховка "Гражданска отговорност" миналата година не бяха достатъчни. Очаквам, че и тази ще са недостатъчни", допълни Агайн.

"Разшири се обхватът на лицата, които имат право да получат обезщетения по тази застраховка. Това ще увеличи разходите на застрахователите, които трябва да са готови да изплащат обезщетенията по този разширен обхват. Това са значителни проблеми в сектора", обясни тя.

"Секторът мина много тежки проверки, съвместно с Европейската комисия. Резултатите показаха, че цялостно той е стабилен", каза още Агайн.

"Ние сме тези, които носим отговорност за това кой акционер допускаме в български застраховател и това са много тежки решения", заяви Ралица Агайн по повод информацията, че ЗК Олимпик е била придобита от криминални лица.