Парламентът прие оставката на зам.-председателят на Комисията за финансов надзор /КФН/ Ралица Агайн. Това стана със 144 гласа, "за" - 138 депутати, "против" 3-ма и 3-ма "въздържали се".

По-рано днес  Агайн подаде оставка, която й бе поискана преди ден от министъра на финансите Владислав Горанов. Агайн обяви пред журналисти в Народното събрание, че подава оставката, след което бе съобщено в пленарна зала.

"Това е моят емоционален и морален ангажимент към хората. Макар че държа да подчертая, че всички правомощия, с които КФН разполага, са приложени в случая и няма никакъв пропуск във възможностите, при които комисията може да повлияе на ситуацията", коментира Агайн по повод казуса "Олимпик", заради който тя пое моралната отговорност.

Тези, които имат да получават обезщетение по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, са изцяло подсигурени чрез системата на гаранционните фондове, каза Агайн. По думите й въпросът е уреден и в кипърското законодателство. И нашият, и кипърският фонд са подписали многостранна конвенция между гаранционните фондове в ЕС, съгласно която обезщетенията по застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите се изплащат, като за местните клиенти българският фонд ще посредничи, обясни Агайн. По думите й почти 200 000 души обаче ще претърпят загуби от фалита на кипърската компания.

Пред депутатите Ралица Агайн заяви, че в никакъв случай КФН не е допуснала пропуски, нито пък има пропуски в законодателството ни, които да са засегнали по някакъв значителен начин интересите на българските граждани, заяви заместник-председателят на КФН в оставка Ралица Агайн пред народните представители във връзка със случая с отнетия лиценз на кипърската застрахователна компания "Олимпик".

Всичко по европейското законодателство е изпълнено стриктно от КФН, посочи тя. За съжаление има 200 хиляди български граждани, които ще понесат загуби от това, че полиците им са прекратени, коментира Агайн. Тя посочи, че обезщетенията ще бъдат изплатени, особено за застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите". Гражданите, за съжаление, няма да бъдат обезпечени по обезпечителна схема и трябва да изчакат процедурата по ликвидация в Кипър, при която да получат обезщетенията си, добави Агайн.

За да започне изплащането на обезщетенията са необходими две действия - едното от страна на компетентния съд в Кипър, който трябва да се произнесе по искането на кипърския регулатор за обявяване на компанията в ликвидация, отбеляза тя. По думите й по предварителна информация се очаква това заседание да е в средата на септември и оттам нататък могат да започнат действията от страна на ликвидатор за изплащане на обезщетения. Другото действие, което трябва да бъде предприето, е уточняване на механизмите на плащанията между нашия и кипърския гаранционен фонд, посочи Агайн.

Тя обясни, че на 17 август са прекратени 197 хиляди полици. Голяма част от тях са сключени на разсрочено плащане и хората няма да платят следващата вноска, което намалява загубата, но за 29 хиляди човека плащането е по-съществено и ще надхвърли 100 лева и в някой случай стойността на средната загуба е около 200 лева, коментира Агайн.

Заместник-председателят на КФН в оставка посочи, че застрахователно дружество "Олимпик" извършва дейност от 2009 г. насам и до момента КФН не е получавала сигнали и жалби от потребителите за някакви проблеми.

До 11 ноември цената за леки автомобили на "Олимпик" е 196 лева при средно за пазара 179, т.е. средната цена за пазара е с почти 20 лева по-ниска, коментира Агайн. Тя посочи, че след 11 ноември средната цена на "Олимпик" е 207 лева при средна цена за пазара 196 лева, цитирайки данни на Гаранционния фонд. Възможно е например при определена възраст на водача да има по-ниска цена, но това е свободната конкуренция, коментира Агайн. В този смисъл не може да се каже, че е съществувал някакъв дългосрочен дъмпинг от този застраховател, заяви тя.

Ралица Агайн посочи, че за първи път е било получено уведомление на 10 май от кипърската страна за отнемане на лиценза на застрахователя. Тя информира, че още в същия ден е внесла доклад, КФН се е произнесла още същия ден и е забранила на застрахователя да сключва нови договори. Агайн отбеляза, че решението е публикувано на страницата на Комисията, а по-късно и в Държавен вестник.

Ралица Агайн информира, че в момента на българския пазар извършват дейност 618 застрахователя, 13 от които клонове. В ЕС отсъства механизъм за обезщетяване при несъстоятелност на застрахователя, 12 държави членки изобщо нямат обезпечителен фонд, посочи още тя.