Бордът единодушно е подкрепил решението Николов да бъде освободен, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

„Рокадата се налага с цел да се подобри координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при представянето на Валентин Николов пред екипа на АЕЦ ,,Козлодуй‘‘.

,,Основен приоритет в сферата на ядрената ни политика е да удължим с 15 години живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това, освен отговорност на правителството, е и моя лична отговорност, затова предложих поста да заеме Валентин Николов, на когото имам безрезервно доверие и с когото проведохме успешни преговори с руската страна по значимите за България енергийни въпроси. Валентин Николов е добър мениджър, умее да отстоява позиции и да преследва цели‘‘, добави Добрев.

Същевременно министър-председателят Бойко Борисов днес е подписал заповед, с която освобождава от длъжността зам.-министър Валентин Николов, съобщиха от правителствената информационна служба.
Той беше назначен на поста преди по-малко от два месеца, когато Делян Добрев го предложи за свой заместник. Дотогава Николов беше депутат от ГЕРБ.

В края на ноември м.г. Александър Николов беше нападнат и бит от двама неизвестни пред дома си. Той бе настанен в частна болница в София, където бе опериран. По-късно Николов заяви, че за него побоят е на лична основа и не е свързан със служебните му ангажименти.