България и Русия подписаха меморандум за създаване на проектна компания, която да реши всички проблеми по строежа на АЕЦ "Белене", съобщи БТА.
Решението затова бе оповестено след срещата в късния следобед между генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Под документа подписите си сложиха изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов и генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Споразумяхме се за четири месеца да създадем проектната компания, а след шест месеца ще бъде подписан основния договор за АЕЦ "Белене", каза изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Предвижда се НЕК да има първоначално 51 процента в компанията АЕЦ "Белене", френската компания "Алтран" - един процент, финландската "Фортум" - от един до 25 процента, а останалия дял от АЕЦ "Белене" ще бъде за "Росатом", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Впоследствие делът на НЕК ще намалее (според "Сега" до 25-30%) за сметка на новите инвеститори и така "Росатом" ще остане най-голям акционер

Има интерес от Сърбия, възможно е техният дял в централата да достигне до 10%, допълни министърът в отговор на въпрос.

"Говорим за 40-45% - това ще е нашето участие. При това сме готови да поемем финансовия риск. Документът определя и цена за строежа на "Белене", която не може да надвишава фиксираната стойност. Това е и нашият риск, а не риск на българското правителство", коментира Кириенко.

Консултанти, наети от проектната компания, трябва да определят твърдата цена на централата, която да е приемлива за чуждите фирми инвеститори, чийто процент участие в централата постепенно ще се увеличи, заяви той.

При подписването на договора за АЕЦ "Белене" през 2006 г. беше допусната грешка, като не бе определен точният инфлационен индекс, призна шефът на "Росатом".  Първоначалната цена на централата бе близо 4 млрд. евро, но с индексациите тя трябваше да достигне 6.3 млрд. евро, според руската страна. Последната българска позиция бе за цена от 5 млрд. евро.
Според "Дневник" е договорена максимална цена от  6.298 млрд. евро, но Трайков е посочил, че този документ е необвързващ.

В отговор на въпрос министърът заяви, че ако се стигне до "развод" с руската страна, той ще бъде цивилизован. Искаме все пак това, за което похабихме толкова време, пари и усилия, да видим, че дава резултат, добави Трайков.
За такъв цивилизован "развод", но като нежелан сценарий, спомена по-рано и шефът на "Росатом" Сергей Кириенко.
Той също преброи четирима потенциални кандидат-инвеститори - "Росатом", Сърбия и две европейски компании, без да ги споменава.

Последна актуализация в 20.15 ч.