Ключова развръзка за АЕЦ ”Белене”

На енергиен форум в София бяха обявени няколко потенциални инвеститори в АЕЦ "Белене", стигна се до подписване на важно споразумение, а Русия призна за допуснати грешки, свързани с индексирането на цената на централата.

Обратно в новината

Коментари - Ключова развръзка за АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Двама трима само...останалото КРЪГЪЛ ИДИОТ. А честито.

Pycкa гyбeрния НАРОДЪT НИ Е РУСОФИЛСКИ HE СМЕ СЛАВЯНИ

ами господ да ни е на помощ! дано не е поредня номер на балгарина баи ганио да се лакуми и да гледа личня си интерес , ами да помисли и за благото на народа си! дано , повтарям даноооо,,,,,, тази сделка от балгарска страна баде за доброто на измаченя и беден балгарски народ! а, не да баде поредната баница която ще си разделят помезду си господата управляващи! нека поне ведназ да помислят и за народа си -този народ които им е дал доверие за зивотите и бадещето на децата им! моля се от името на балгарскя народ дано тази сделак баде за доброто подчертавам на балгарскя народ, а не на балгарските управници както е! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

На следващите избори - БЕЗ мен ! ' Дондуков 1 ' или ' Дондуков 2 ' ? - Все тая ! Да не вземете сега да прокарате некой закон за доживотна присъда за всеки, който не отиде до изборната секция , за да пусне гласа си за някой от вас ? През 2020 г. Боце ще има да ни обяснява как някакви скрити / външни / сили го притиснали да подпише и т. н. ... Тази постановка май вече я гледахме ? А не е ли време вече да си изхвърляме телевизорите и компютрите, за да не знаем какво става в държавата ни ?

Другарите все казваха, че дружбата ни с Русия е била тъй жизнено - необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество ... Боце е слънцето, а Гоце е въздуха ... Да са ни живи и здрави и да ни управляват поне още 45 + 21 години !

Не отиват на добре нещата с АЕЦ-а. По всичко изглежда че реакторите ще са руски. Руснаците продължават да шикалкавят, а явно са обвързали АЕЦ-а с газовите доставки. Но в цялата лоша работа има и нещо добро - разполагаме с гратисен период от 4 до 6 месеца да уредим нещата. Има и още нещо обнадеждаващо - говори се за цивилизован "развод", което е един добър вариант. Ясно е какво искат руснаците - да си пробутат своята техника. Която, меко казано не е на световно ниво. И няма как да бъде при такива производители. След 1990 всичко в Русия, което що-годе ставаше за нещо забягна на Запад и в САЩ. Останаха полуграмотни инженери, работници-пияндури, мениджъри бивши партийни секретари и бизнесмени престъпници. Абе нещо като у нас само че доста по-хипертрофирано. И с тази разлика че у нас все пак имаме ясна цел - ЕС и параметрите заложни в него. Русия се превърна в суровинен придатък на Европа - нефт, газ и някои стратегически суровини. Промишленост - допотопна. Компютри - никакви. Електроника - пълен фарс. Абсолютно демотивирани специалисти, основната цел на които е час по-скоро да се махнат от Русия и да отидат да живеят в по-цивилизована държава. И колкото и някои да плюят България, една от цивилизованите държави, в които се заселват руснаците е именно България. Ще го кажа иначе. И да има някой българин емигрирал в Русия той е по-скоро изключение, на фона на десетките хиляди руснаци заселили се в България през последните години. И, забележете, не ходят в Сев. Корея, Венецуела или Куба, не ходят в Зимбабве и Сомалия, а идват именно в България. както и българите. Не ходят в Русия, а емигриратв Западна Европа и САЩ. А както знаем от хубавото никой не бяга. Така, единствената добра новина за България от вчера е възможността все пак да се измъкнем от капана, който са ни заложили руснаците и Тройната коалиция. Или пък да променим условията. Щото ние вече сме дали 1,3 млрд евро, които също трябва да влязат в сметката. Заради глупостта на този или онзи.

Андрешко Боце Вигенин Гоце Доган .... Яне

И вземете вдигнете възрастовата граница за пенсиониране на 90 години ! Така , докато сте живи, ще си бъдете в министерските и депутатските кресла, а бедният и ограбен народ / раята / щи ви слугува до последния ден от живота си ! Всичките сте си от една порода, независимо от това какви маски имате по лицата си ! Да ви е честито и да си харчите спокойно парите , изкарани с много труд и пот ! Не е лесно да си депутат или министър, нали ?

аз не чух Кириенко да говори за някаква грешка, нито пък ще се извинява за негщо дето го няма. Кириенко каза само, че първия договор не предвижда индексация в конкретни цифри.

Така ли еми тогава се научи да четеш,а ако не можеш да се справиш ще ти препоръчам една учителка тя препадава на първокласници ще ти помогне.

Пари за 13 - та заплата - НЯМА , освен за независимите съдии ! Пари за Коледна добавка за пенсионерите - НЯМА ! Пари / 6,29 млрд евро / за братушките - ИМА ! Сега да не вземете пак на пенсионерите да им дадете по 20 лв за Коледата, щото ще ви смеем всички ! Тези пари ще ви се ' откъснат ' от ръцете и сърцето и затова не им ги давайте ! Бойко, Гоце , Сергей и Р. Овч. да си пият шампанското за БЕЛЕНЕ и да не ни занимават повече с театрите си ! Очевидно всички партии у нас са производни на партията - майка !?

ПО КОСТОВО 13-ста коледна + велигденска пенсия, ама нейсе като не си цениме можещите и искаме "пич" да ни управлява.

13 - та заплата отиде за АЕЦ БЕЛЕНЕ ... Голям театър беше за цената ... На печелившите / руснаците / честито !

Плачи народе Булгарски - двете мафии се разбраха ....... !!!!

плачи народе булгарски - двете мафии се разбраха ....... !!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Е, в страницата ви никой не влиза. Затова сте единствената от 380 партии, която си търси последователи по форумите.

Не принасяй параноически своите мисли на други.След като не влизаш ти, не значи, че другите не влизат. При това регистрираните парити не са 380 а 88. И забравяш да кажеш на публикаата, че си един от съставителите на Плана Ран ът. Това прикриваш умело., прикриваш го от съвестта си

He нa pycкa AEЦ в България

ДА НА РУСКА АЕЦ В БЪЛГАРИЯ . МНОТГО СМЕ . ВЕЧЕ ПОДПИСКИТЕ НЕПОБИРАТ ГОЛЕМИТЕ ТЕТРАДКИ , ТАКА ,ЧЕ ХОДИ СЕ ПЕРИ . МАЛОУМНИК ПРОДАЖЕН АМЕРИКАНОФИЛСКИ.

Американофилите не са ни заробили с договор за 10 милиарда евро. Ама русофилите заробиха България с договор за 10 милиарда евро. Защо да не ни заробите. Нали не ги плащате вие, мръсни продажни псета.

Дали ще е руска, или американска няма значение. Ще ни загроби за десетилетия напред. "На гол гъз чифте пищови."

Е , на някой още ли не му е ясно , че ГЕРБ са просто втория ешелон на БКП ?? Руски агенти, елементарни популисти, простолюдие ,докопало се до парите на България и бързащо да я закопаят.. Колко време още ще им вярват 30-% -гласували за герб?? Емигрирайте...: )) Руските агенти , доносниците на дс , мутанти от Симеоново, първосигнални де,,,и отново управляват България .. ) Незнайно докога.. Хубавото е, че тези лъжат елементарно, първично ..Руснаците си строят "бомбата", уж с чужди инвестиции- 1 %... )))) И когато след време НЕ можем да им платим строежа , престоя на кгб- мутрите , лапането на агентурата им - ще си имат АЕЦ- в ЕС и ..ще продават "ЕВТИН" ток на глупаците .. ) Колкото и бензинът СЕГА им е евтин ..Ще имат , не само бензинови агенти , а и "атомни" такива .. Да ви яхат крепосттните , мужиците..Това е заслугата на този кръгул РАП.Н.. )))) "Тодорживковецът" закопава не "съдружниците" си - от бандите , от БКП-Позитано , от банката на дс- другарката , а едно поколение , СЛЕДВАЩОТО , на България ... Няма по- голям лъжец , последните години , от този ....По- голям и от комуноидите е ... ))

С тази злоба ще се гътнеш бе човек. Не че ще ми липсваш, но да си отидеш мърцина не бива. По-добре отиди в Афганистан да се биеш за твойте господари американците та ако дадеш фира да е имал някой полза от теб.

Както се казва , с ЛЪЖИ го избраха , с лъжи управлява и с лъжи ще си отиде ..)))) Кога БКП -БСП и ГЕРБ ще направят най-после коалицията ???

борбата е безмилостно жестока" , както се казва.. ) КОЙ да е най- верният агент на Путин ?? Това е проблема .. ))) БОКО , Гоце или ГЕЯ.. Люта битка се води .. ))

КаПеЕсЕс..БеКаПе...:))) Урааааа...)) КПСС-БКП !!! С БеКаПе и герб ,напред-назад !!! :)))) Защо ли комуноидите си избират ВСЕ еднотипни по КПД и Ентелект - генерални секретари ??..))))

НЕК, "Росатом", "Алтран" и "Фортум" се разбраха за "Белене"..::))))) И Гоце, Р.Овч. , Б.Б. , Лильов ,Веелко вълканов , Гея и Сидеров ..се разбраха за РОЛИТЕ , които ще играят пред гласоподавателите ...:)) Суфлираха им на руски език ..:))))

Нищо не разбрахме ама карай, важното е че ти си го разбираш :) което също не е сигурно де

Абе човече пий си гинко билобата че нещо яко си изтрещял...какви комуноиди - какви фашизоиди те гонят само ти си знаеш :))

Все още никой не смее да каже ТРЯБВА ЛИ НИ АЕЦ "БЕЛЕНЕ" ИЗОБЩО. Всички знаят, че България ползва максимум 6000 мВт., че има общо централи за 12000 мВт, че харчи 6 пъти повече енергия за единица БВП от средното за ЕС, че няма пазар за ел. енергия, ама ЩЕ СТРОИМ ЖИВОТА НОВ! Какво ли я чака бедната България?

Според мен не ни е нужна централа, независимо дали е руска, американска, френска, или някаква друга. В региона няма на кого да продаваме електричество в такива размери и тогава изплащането и, ако изобщо се изплати, ще натовари изцяло нас.

колко смело каза две големи лъжи... нямало на кой. глупости. и колкото да се зеленее индурстрията, нуждата от ел.ток ще нараства. стига с тези лъжи че нямало...

Трябва ни АЕЦ Тецовете остаряват аз работих в 40 г централа издишаше от всякаде като спря долетяха да я купуват албавци косовари македовци казваха че нам има режим на тока отказаха се защото за да изнесат ток за там зависят от Ковачки /тецБобов Дол/

АЕЦ Белене трябва категорично. Затворени са 4-те стари реактора в Козлодуй. Или мощност близо 1800 MW. Сега г-жа Караджова ще затвори и още към 500 MW на Ковачки. ТЕЦ Варна работи на въглища и се очаква съвсем скоро и той да стане затворен, ако ни натиснат от ЕС за вредните емисии. При цялото ми уважение и достойнствата на възобновяемите източници на енергия, те имат един съществен недостатък, зависят от вятър, слънце, пълноводие на реките, т.е. от климата, тъй непостоянен на Балканите. Цената на зелената енергия е доста по-висока от тази на ядрената енергия. Или алтернатива за България няма. Други предимства на АЕЦ са развитието на района на Белене и СеверозападнаЛА България и осигуряване на работа на хората там. Работещите в АЕЦ по принцип получават високи заплати и "дърпат" нагоре консумацията, търговията и услугите. И не на последно място никой не прави атентати в ядрена централа и ставаме приоритетен район за ПРО. А и ставаме енергиен център ... отново. В Албания, Македония, Сърбия и Гърция енергия не достига. Района ни е топъл и става все по-топло. За развитие на туризма трябват климатици, а те работят с ток. Извинявайте, за дългия коментар, но просто моля да се замислите върху написаното от мен и да се запитате отново ... трябва ли АЕЦ.

Наистина това е най-същественият, философски въпрос! Пропуснали сте обаче това, че най-вероятно бъдещето на автомобилите е свързано с електричеството. За България, ако това се случи, само за тях ще отидат около 2000МВт. А и как като тенденции ще се развива икономиката - винаги ли песимистите ще се окажат прави? Факт е, че атомната енергия е реабилитирана напоследък... Аз лично съм раздвоен. Основно остава това, че така и така има договор, така и така като технология(руска) сме на иновационното дъно, поне и цената да е на ценовото дъно. И ако може пари от бюджета да не излизат, най-добре. Щото почне ли държавата да инвестира, такава кражба ще падне, че ще си спомним доган, царя и станишев!

Идеята е страхотна! Наистина! И аз всичките си спестявания бих ги дал за акции. И съм сигурен, че големите плямпачи Мартин Димитров и Иван Костов ще си закупят най-много!:)

КАКВИ СПЕСТЯВАНИЯ , ИМАШ ,БЕ НАЛИ БЪЛГАРИНА СЕ ОПЛАКВАШЕ ,ЧЕ Е БЕДЕН , ЧЕ Е НЯМА КАКВО ДА СЛОЖИ НА ТРАПЕЗАТА СИ ... ЛИЦЕМЕРИ И ДЕМАГОЗИ ... ТО СЕ ВИЖДА ПО ТОВА КАКВИ КОЛИ КАРАТЕ - ВСЕКИ ВТОРИ С НОВА КОЛА , БЕДНИ СТЕ БИЛИ

Написах "всичките си спестявания", което не значи, че са много като сума; бели пари за черни дни както се казва. Просто предпочитам да ги вложа в нещо полезно за България, а не да стоят при изедниците-банкери!

Не, няма да си закупят.Дано можеш да си отговориш.

Браво . Само така На България е нужна тази централа . Подкрепем правителството за тези решения .

На "някои" българи е нужна , а останалите ще я изплащаме. И забравете за евтино, колкото соца ни излезе евтин.

Споко. Това е поредният театър. Договорена е сума от около 5.8 млрд. Сега е нужно малко театро така че бат Бойко да напомпа малко рейтинг в "трудна битка" с лошите руснаци :))) Весело гледане на сериала в очакване на щастливата развръзка :))

Колкото по-малък % притежава Москва толкова по-добре за нас. Защото тия "братушки" освен да ни експлоатират и ебават друго досега не са правили десетилетия - откакто ни окупираха.

няма кой, и по-добре Москва от колкото задоеканската империя на злото.

Нищо лошо няма в това Росатом да притежава процент. По-добре икономическа обвързаност с Русия, отколкото с Турция. Колкото по-голям икономически интерес има Русия в България, толкова по-голям интерес ще има да ни пази от апетитите на Турция. Смятам, че България трябва да се държи с ЕС и с Русия.

Не е ли по добре да се държи за Зимбабве.

Големият проблем е не енергийната независимост /има пазар/, а отработеното гориво - кой и къде ще го складира.

виж по-долу са ти го казали и спри да повтаряш неистини.

Очакват ни светли бъднини ! Иванушка - Глупака ще строи АЕЦ в България...

Не мислиш ли, че по-глупав е този, дето не може сам да си построи, а други му строят?

Не мисля. Най-глупав е този който не може да строи - но въпреки това то прави. Резултатът го видяхме в Чернобил.

както знаете: "общото и куче не го яде"

В такива моменти разбирам какво беше България по време на лошия соц: Два пъти по-голямата атомна централа в Козлодуй си я построихме сами и 100% си беше наша. Сега търсиме инвеститори 20 години откъде ли не. И в крайна сметка какво: печалбата за всички, риска от аварии - за нас. Това е истината.

А милиардите външни дългове към 1989 г. Забрави ли ги? А мораториума на Луканов? Късопаметността се плаща двойно и тройно не само от съвременниците но и от следващите поколения.

е, а в коя година е построен Козлодуй, та този АЕЦ изплащаше външните дългове за които пишете, износът на ел-енергия гарантираше кредитите пред кредиторите ни.

Милиардите бяха за инвестиции или си забравил ЗТМ "Радомир" и ЗТМ "Русе"; или си забравил ДЗУ в Стара Загора; или уникалната ПАВЕЦ "Чаира"; или услужливо не си спомняш Заводите за микроелектроника в Правец и Ботевград; Завода за монитори "Аналитик" в Михайловград и десетки още като тях. Това бяха инвестиции с мисъл за бъдещето на България, а не за МОЛ-ове с чужди стоки. Или искаш да кажеш, че инвестицията в Козлодуй е била губеща?! Хайде, много моля.

Стига с тези 10-12 милиарда !!! Аз искам някои да ни даде 50 милиарда и да видим какво ще направим с тях . А за оня "финансовия експерт" Милен Велчев дето превъртя дългът ни от долари в евро нещо да кажеш ?!! Или ти е къса паметта ?!! Е да, специалист е, почти удвои външния ни дълг !!!

сегашните 37 млрд евро външен дълг д ане си си ги заврял отзад , че неги смяташ...мухльо непоръбен

Както се казва , с ЛЪЖИ го избраха , с лъжи управлява и с лъжи ще си отиде ..)))) Кога БКП -БСП и ГЕРБ ще направят най-после коалицията ???

...само твоите лъжи ни липсват...

Браво, пичове!

Руснаците съвсем ще загробят България.Може би това им е целта.Източват ни държавата по всички наоравления.Ако не са европейците ще ни направят като Чечня.

Глупак!Ако са искали досега да са го направили 100 пъти. Не разбираш ли, че именно АЕЦ-а е ключът към енергийната ни независимост. Ако тока ти е 3 ст. ще плащаш ли за газ или за ТЕЦ да се грееш. Да не говорим ,че околните страни за които ще. се изнася тока ще са в зависимост от нас

Не знам кой е глупак в случая, 3 ст. цена на тока, сериозно ли мислиш че ще стане

Дано се разберат и да започнат да строят този АЕЦ. Подкрепям Борисов ако стигне до добро решение за България. Да се прекъсне проекта би било огромна загуба за България.

Така е, но по-голяма загуба ще имаме, ако го осъществим.

И как точно го разбра седераст умен?

Бразилия ИМА АЕЦ

Бразилия ИМА АЕЦ

Често казано не знаех, благодаря ти Георги. В такъв случай Франция трябва да взриви не 18, а 17 АЕЦа, все в името на баланса /Другият вариант е вместо Бразилия да се разбира Филипините/

франция, драги ми смехурко, е наш все още пряк конкурент, който със сигурност е дал 'некой лев' за да затворим нашия АЕЦ. стига с тези национални предателства!

За да има една държава АЕЦ,не е необходимо само да има кой да и я построи.В този смисъл и Италия и Бразилия сигурно без проблем може да инвестират по 6-7 милиарда .или пък арабите.Проблема е има ли една нация ,човешки ресурс да поддържа АЕЦ .Опита в поддръжката и инфраструктурата за пренос на ел,енергията са не по малко важни от инвестицията.Можем само да сме доволни ,че страната не се поддаде на разрушителните пориви на псевдоеколози и сини талибани за закриване на атомната енергетика.

Ха-ха-ха. Това са пълни простотии. В италианец е направил първия експериментален ядрен реактор. Може и да не си чувал за Ферми, но той е в основата на съвременната ядрена енергетика.

Като всички сини талибани, си цар на манипулациите и преиначаването.И Джон Атанасов е българин ,ама никой не брои България за родина на компютъра .И Тесла е сърбин ,но това е между другото.И Вернер фон Браун е немец но Сатурн-5 е американска.Никой не твърди ,че италианците са създали атомната бомба .защото е ясно за кого е работил Ферми.

Е , на някой още ли не му е ясно , че ГЕРБ са просто втория ешелон на БКП ?? Руски агенти, елементарни популисти, простолюдие ,докопало се до парите на България и бързащо да я закопаят.. Колко време още ще им вярват 30-% -гласували за герб?? Емигрирайте...: )) Руските агенти , доносниците на дс , мутанти от Симеоново, първосигнални де,,,и отново управляват България .. ) Незнайно докога.. Хубавото е, че тези лъжат елементарно, първично ..Руснаците си строят "бомбата", уж с чужди инвестиции- 1 %... )))) И когато след време НЕ можем да им платим строежа , престоя на кгб- мутрите , лапането на агентурата им - ще си имат АЕЦ- в ЕС и ..ще продават "ЕВТИН" ток на глупаците .. ) Колкото и бензинът СЕГА им е евтин ..Ще имат , не само бензинови агенти , а и "атомни" такива .. Да ви яхат крепосттните , мужиците..Това е заслугата на този кръгул РАП.Н.. )))) "Тодорживковецът" закопава не "съдружниците" си - от бандите , от БКП-Позитано , от банката на дс- другарката , а едно поколение , СЛЕДВАЩОТО , на България ... Няма по- голям лъжец , последните години , от този ....По- голям и от комуноидите е ... ))

Ех, каква злоба в теб, че ще има работа и за българите. Ами да бяха направилити американците един проект в Бъглария, освен да никарат да се бием по света в тяхна полза, но за наша сметка. За какво им лижеш задниците, като само ни грабят. Или заради омразати ти към България.

Мога да ти кажа точно през коя част от тялото ми е, чии ешелон са ГЕРБ. Въпросът е съвсем друг: След двадесет години България ще има ли надежден и ефективен източник на електроенергия или не?!? Тогава никой, ама никой няма да се сеща какво е било това ГЕРБ и дали е дошло от Симеоново, Банкя или от Мачу Пикчу.

А чий ешелон е СДС, които разписаха унищожаването на Козлодуй?

След 20 години ще имаме най-остарялата болшевишка технология, която ЕС ще ни накара да закрием. Русия рано или късно докарва всичките си приятели да просешка тояга.

искам да кажа на всички плюещи по Русия, че пътят ни е с тях. Това са важни енергийни проекти от които можем само да спечелим, но не и да загубим. Разбира се трябва да си изиграем картите точно. Ние сме им необходими. Както на запада, така и на изтока. Време е да се възползваме от доста неща с които разполагаме. Лично за мен постигането на единомислие на тоя етап е много добра новина.

Teзи четирима кандидати за Белене ca плaтeни c pycки пaри пoдcтaвeни pycки компании.

Внимавай да не ти се слука жлъчката от яд. :)))))))

Наличието на атомни централи за несведущите по въпроса е елемент на нац. сигурност. Само за пример при обсъждането на ПРО ще се отчита и това. Освен това нещо ще произвеждаме , рядкост при нас. Ставаме енергиен конкурент ако не и гигант за региона. Можем да се оттървем от лигнитните технологии, които са демоде от екологична гл. точка. Само е важно да ни излязат сметките, че милиардите са множко. Енергоизточниците ще растат по цени и като ни забрани ЕС да горим дърва и въглища как ще се топлим. АЕЦ е един стабилизиращ фактор в цялата ни икономика.

Отдавна не бях чел нещо разумно (според мене)

Много точно казано. Жалко, че поради някои "умни" глави се изгубиха много години, до сега централата можеше да бъде построена.

Браво, има и мислещи хора в тая страна.

Руските агенти сте "най-мислещи",- за Империята на злото и нейните интереси -няма спор...::)))))))

един интелигентен коментар.Браво!

Само така, батка! Радвам се, да прочета едно мнение написано с мисъл.

Както и за национална несигурност. За какво ти ПВО, ако няма по каво да се стреля? Е ние вече си имаме Козлодуй така че националната сигурност и ПВО е решена мнага преди Белене. Цените ще растат вероятно по абсолютна стойност, но в относителна ще спадат. Технологиите бързо вървят напред. Вече има жилищни проекти които не само не консумират електроенергия, а даже отдават на мрежата. Засега са скъпи, но така е с всичко ново. Отдруга страна КПД на фотоволтаиците расте с всяка година. Енергоспестяващите уреди също бързо се развиват и падат ценово. В ядрената енергетика има вече технология за с Херлиеви и Въглеродно-диоксидно задвижване на турбините, което прави реакторите и много по-малки, и много по-евтини, и много по-ефективни по отношение на КПД. Отработеното гориво ще е до 3 пъти по-малко. В момента текат експериметални проби и международен консорциум е навил Русия и правят такива реактори на тяхна територия. Въпроса е, че след 10 години една централа с моща на Белене ще се строи за под година на малък терен и двойно-тройно по-евтино и то ако има нужда от енергия. А ако един два реактора се добавят към Козлодуй, който има оразмеряване на преносната мрежа и за затворените блокове на Козлодуй, а това означава минимални разходи за инфраструктура, цената може да е и до 5 пъти по-ниска. Въпроса е какво правим тогава с цената на тока от Белене. Ток от направена централа след 10 г. ще е около 2 пъти по евтин от този на Белене. Цената на "зелените" технологии също ще е друга. Така множкото милярди увисват. И срока за изплащане също.

СРАВНЕНИЕ: НАСЕЛЕНИЕТО НА ИТАЛИЯ Е 58 МЛН. И НЯМА НИТО ЕДНА АЕЦ, НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е САМО 8 МЛН. И ВЕЧЕ СЕ ОЧЕРТАВАТ ЦЕЛИ ДВЕ АЕЦ. СЛЕДОВАТЕЛНО УМЕСТНО Е ДА ПОПИТАМЕ, БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ЧИИ ЕНЕРГИЙНИ ИНТЕРЕСИ ОБСЛУЖВА И ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВРЪЩАМЕ В ЯДРЕНОТО ДЕПО ЗА ЕС!?

духай, точно с Италия ли ? какво имаме, или по-скоро нямаме, каквото има Италия?

Виж за депото не си прав. Русия си взема обратно ядреното гориво безапелационно, защото са коректни първо и напред с технологиите второ и за тях то не е боклук. Боклукът като го нахакаш у варели може да го ръснеш над някого вместо да му пратиш ракетка щото може да си я нарязал наскоро. Ей това си е отбранителна способност все пак - май точно нея не искат американските ни партньори пък виж руските врагове ни я тикат у ръцете.

хмм, не е зле да си опресниш знанията. Рускта дума преди години вече прие закон до 2020г. Русия да престане да преработва чужди ядрени отпадъци. Тук сме много увиснали ... ще ни излезе златно да ги преработваме. Колкото до цената на тока от АЕЦ 2: ще е в пъти по-висока от тази на АЕЦ Козлодуй, поне докато се изплати, т.е. до след около 30години (Козлодуй е почти изплатена! и затова може да си позволи ниски цени), колкото до пазарите: няма е с две думи истината. Отдавна няма. Румъния си построиха, Турция си удвоиха мощностите, франция се чуди на кой да продава, само гърция копува по малко но е не повече от 10% от мощността която ще се опитваме да продаваме. Колкото до сигурността: да независими ставаме с руски реактори, руски уран, стара технология, 100% газ от русия, 80% нефт от русия ... аман от слепи. А само попитайте дали Белене не е земетръсна зона и дали проекта на централата отговаря на изискването за руски реактори да понесе поне 8 по рихтер - отговора е не! не отговаря, но риска си е нас, а и отстоянието от най-близките населени места е по-изискване 30км, което за Белене означава 200 000 души в първия радиус на поражения от наша и Румънска страна. Този периметър трябва да се обезопаси и подготви. Това знаете ли колко струва ? ... ЧЕТИ ЮРОДЕ! ЧЕТИ!

Защо да се като мафиотска Италия, а не като люлката на демокрацията - Франция. Я виж как е във Франция този показател.

голям страх на другите за интересите.Ами гледайте ние какви интереси имаме,на нас да е добре.Ясно е,че сами не можем,но да имаме полза е важното.Все ми приличате на шопи:Я не сакам на мене да е добре,сакам на Вуте да му е зле.

Прочети малко история, за да разбереш, че мнението ти е погрешно. Италия е имала атомни централи до 1990 г., но ги е затворила след референдум. Обаче през 2008 Италианското правителство е решило, че спирането на техните АЕЦ е било огромна грешка довела до загуби в размер на десетки милиарди долари. В момента Италия се готви да си построи няколко реактора с помощта на Франция. С две думи - Италия е пример за това, че ТРЯБВА да си направим АЕЦ. :)

Купуват ток от Франция

В Територията България не трябва да има производство ,не трябва да има селско стопонство не трябва да има хара с вдигнати глави.Трябва да има наркотрафиканти,трябва да има проститутки,трябва да бъдат изсечени вековните гори,трябвада се внася генномодифицирана храна, трябва да има хора с наведени глави ,прегърбени рамене и тътрещи крака.Това трябва на България, а не реактори _трябват и свещи и цепеници.Това трябва да е светлото бъдеще.

ДО КАТО ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ И ФИНАНСОВИ К.....ВИ, ЦИВИЛИЗОВАН РАЗВОД Е НЕВЪЗМОЖЕН!