Това заяви българският посланик в САЩ Елена Поптодорова в края на петдневната обиколка, която направи в Чикаго, Хюстън, Финикс и Сан Франциско заедно с посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик, предаде БТА.

Колкото са важни големите компании, а в България присъстват вече повечето от тях, също толкова важни са средните и малките, заяви Елена Поптодорова. Двата бряга на Америка - източният и западният - са разглезени, защото всеки отива при големите компании там неизбежно и аз смятам, че все още не сме разработили пълноценно средните щати на Америка.

Малките компании са любопитни към външния свят, искат да правят порядъчен бизнес и трябва енергично да се търсят пътеки към тях, посочи българският посланик.

Елена Поптодорова отбеляза, че няколко компании във Финикс и Хюстън са проявили интерес към инвестиции в България и окачестви като много полезна срещата с енергийните компании Шеврон и Ексон Мобил. Стремя се постоянно да стимулирам интереса им към България, за да могат да участват в енергийния баланс на страната, добави тя.

Обиколката в САЩ имаше също за цел да обясним предимствата от членството ни в ЕС, заяви българският посланик. В началото сред американците имаше притеснения, че това членство ще ограничи бизнеса със САЩ, но сега вече ние, имайки опита от няколко години членство, можем спокойно да им очертаем онези области и програми, по които американските фирми не само могат, но и е много полезно да участват, като това ще бъде от полза и за двете страни, каза Елена Поптодорова. Тя уточни, че става дума най-вече за развитието на селските райони и за инфраструктурните проекти, за които има специално заделени щедри фондове.

Сравнявайки сегашната и предишната обиколка, в която също участва, Елена Поптодорова отбеляза, че посещението през 2007 г. е станало по време на финалната фаза на приемането ни в ЕС и три години след влизането ни в НАТО. Тогава срещнахме различни компании, по-големи и по-малки, пред които представяхме България като стратегически съюзник на Америка - важна предпоставка за правене на бизнес със страната ни, заяви Поптодорова. По това време главният въпрос, който американците задаваха, в контекста на усещането за намалена сигурност след атентатите от 11 септември, беше член ли е България на НАТО, т.е. дали е съюзник, припомни тя.

"И тогава за мен като български посланик беше много важно да разкажа историята за стратегическото съюзничество, не просто сътрудничество между България и САЩ. След приемането ни в ЕС, което беше голяма стъпка напред, голямата стратегическа рамка на отношенията беше очертана. В този смисъл смятам, че сега имаме по-трудната задача да изпълним с конкретика тази рамка" посочи българският посланик. Като голяма разлика спрямо предишната обиколка тя посочи срещите с българската общност.

За първи път направихме такава програма за срещи, които се оказват полезни и показват, че двамата посланици символизират ангажиментите и на двете правителства към българската общност в Съединените щати, отбеляза посланик Поптодорова.