Престижната награда им се присъжда за разработването на теории, които обясняват как регулацията и икономическата политиката могат да влияят върху безработицата, незаетите работни места и заплатите, предадоха световните агенции, обяви Шведската кралска академия на науките.
Учените са наградени за метод за анализ на пазарите относно трудностите да се хармонизира предлагането и търсенето, по-специално в сферата на заетостта, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Нобеловите лауреати ще получат 10 милиона шведски крони (1,4 милиона долара), златен медал и диплома от шведския крал Карл Шестнайсети Густав на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на Нобел през 1896 година.

Даймънд (70 г.) е икономист в Института по технологии в Масачузетс и специалист по социална сигурност, пенсионни системи и данъчно облагане.
Президентът Барак Обама предложи Даймънд за член на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, но Сенатът не успя да одобри кандидатурата му преди началото на кампанията за средносрочни избори за Конгрес.

Мортенсън (71 г.) е професор по икономика в Северозападния университет в Еванстън, щата Илинойс, а Писаридес (62 г.) е преподавател в Лондонското висше училище по икономика.

Миналата година носители на Нобелова награда
за икономика бяха американците Елинор Остром и Оливър Уилямсън за тяхната работа в областта на икономическото управление. От 1980 г. наградата е присъдена на американци 24 пъти. Остром стана първата жена, която получава тази награда от въвеждането й през 1968 година.
През 2008 г. Нобелов лауреат за икономика бе американецът Пол Кругман.
Последната от шестте Нобелови награди - Паметната нобелова награда за икономически науки - е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп. Тя е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел.