Това предвижда нова наредба на земеделското министерство за специфичните изисквания към млечните продукти. Тя ще бъде разгледана на следващото правителствено заседание, обяви земеделският министър Мирослав Найденов, предаде БНР.

Новите правила ще се борят с мандраджии, които заобикалят приетата преди година наредба, която определи, че сирене, кашкавал и кисело мляко могат да се наричат само продуктите, които са направени от истинско мляко. Тя ще задължи  фирмите производството на продукти от сурово мляко да бъде на отделни поточни линии от тези за продукти от растителни масла и сухо мляко, предаде БТА.

Министърът е категоричен, че не може повече да се позволява тези, които влагат до 6% мляко и всичко останало е изкуствено, да слагат надпис млечен деликатес, предаде БНТ.

В наредбата са предвидени три пъти по-високи глоби от досегашните, обясни още земеделският министър.
"В момента санкцията е от 1000 до 3000 хиляди лева, така че предлагаме да скочи тройно, може да достигне до 10 хиляди лева и разбира се, затваряне на това предприятие. Знам, че подобна наредба ще доведе до определено сътресение в млекопреработвателния бранш", каза Найденов.

Според него обаче така потребителят ще бъде информиран какво си купува.
"След като в този продукт има растителна мазнина, той няма да може да носи наименованието млечен продукт. Най-важното е хората да знаят, че евтиното ни излиза скъпо след това, плащайки за лекарства и понякога със здравето си. Хората в тази тежка икономическа криза много често посягат към по-евтиното. Искаме да дадем възможност за правилния и информиран избор на потребителя" , изтъкна земеделският министър.

По думите на Найденов не се очаква скок в цените на млечните продукти след като наредбата влезе в сила.

За приемането на новата наредба настояват и производители. Тя ще помогне на българските земеделци, заявиха производители на мляко, участвали на среща с министър Мирослав Найденов. Те дори поискаха петорно по-големи глоби за фирмите, които обявяват, че продават млечни продукти, а всъщност влагат заместители.

„Колкото по-скоро влезе наредбата, толкова по-добре за българските животновъдите", обясни председателят на Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите Танчо Колев, цитиран от Дарик.
„В България вече трета година не можем да си изпълним националната квота за сурово мляко към Европа, а магазините пращят с готова продукция и на един щанд се продават и с растителните мазнини, и другите, а това е остра измама от страна на производителите с етикетирането. Значи пише „Млечен деликатес", а вътре млякото е около 6 процента", каза той.
От сдружението на млекопроизводителите настояват всички предприятия, които работят със заместители на мляко да се разграничат от останалите, които работят със суровина мляко.