Това обеща председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде БГНЕС. Договореното намаляване на цената на природния газ няма да отиде за компенсиране загубите на "Булгаргаз", допълни Семерджиев. По думите му слуховите за фалита на дружеството са умерено неточни, основният проблем е в събираемостта на сметките от потребителите.

Основна причина за поевтиняването цената на газа за потребителите се корени в постигнатите договорки преди дни във Варна по време на българо-руските преговори. Според действащото законодателство всяко намаление на входа на нашата газопреносна система, по микса, който се образува, ще се отрази на всички потребители, убеден е Семерджиев.

Това наистина ще рефлектира пряко на потребителите на газопреносната мрежа, които консумират 85% от природния газ и плащат единствено надбавка за обществения доставчик "Булгаргаз" и на преносния оператор. За останалите 15%, които минават през газоразпределителните компании, ще има различни надценки за трите основни групи потребители - за промишлените ще са най-малки надценките, тъй като там е голяма консумацията.
Най-високи са за битовите потребители, където са и най-големи разходите за доставката
на природния газ по домовете, обясни председателят на ДКЕВР. На всички ще се отрази в различна степен цената на природния газ, но най-пряко на големите консуматори, включително и на топлофикационните дружества, добави той.

"Булгаргаз" като обществен доставчик може и няма пречки да продава газа и на по-ниски цени, стига да сметнат от дружеството, че могат да си позволят това в момента, поясни Семерджиев. Останалите фактори, определящи цените на газа у нас, са свързани с курса долар-евро. Има стабилизиране на курса на еврото, а цените за купуване на газа в доларов еквивалент няма да са по-високи, отколкото са през третото тримесечие за крайните потребители, тъй като те купуват газа в лева. При другия фактор - при алтернативните горива, също се очаква успокояване на пазара, както и на цената на нефта на световния пазар. Въпросът е от кога ще влязат в сила новите цени на газа, за да се предвидят промените в цените за потребителите, заключи шефът на регулатора.