Служителите са блокирали всички входове на сградата и не позволяват влизането в нея, съобщава "Фокус", цитирайки гръцкия вестник „Навтемборики”.

В същото време стана ясно, че двата най-големи синдиката в Гърция готвят нова 24-часова стачка през юли. Шестата обща стачна инициатива от началото на годината на Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) ще се състои в началото на юли и отново ще бъде насочена срещу законопроекта за реформа в пенсионно-осигурителната система. Общата стачка ще се проведе в деня на обсъждане на спорния законопроект в парламента, е заявил пред Ройтерс заместник-председателят на АДЕДИ Илияс Вретакос.

Вчера 7 полицаи са пострадали при протестите в Атина. Напрежение и сблъсъци възникнаха пред парламента, когато някои от демонстрантите се опитаха да скъсат полицейския кордон и да нахлуят в сградата на парламента. При последвалите сблъсъци полицията е използвала сълзотворен газ и сигнални бомбички, за да разпръсне демонстрантите, които са започнали да хвърлят камъни, дървета и бутилки срещу силите на реда.

В друга част на Атина протестиращи също са нападнали с камъни и различни предмети полицаи, нанесли са щети на два банкови клона и са счупили витрините на три магазина. При сблъсъците са пострадали седем полицаи, разпитани са 13 души, а шестима са задържани. Без проблеми са преминали протестите и шествията в Солун.

Хиляди гърци участваха в 24-часовата обща стачка и в протестите в цялата страна срещу законопроекта за реформите в пенсионно-осигурителната система, чието обсъждане в парламента започна вчера. Държавните служби и банките останаха затворени, а сериозни проблеми имаше в трафика – железниците не работеха, отменени бяха десетки вътрешни полети, проблеми имаше и в придвижването с градски транспорт в Атина. По данни на ГССЕ в редица сектори участието на работещите в стачката е достигнало 100%.