Само 3000 места не стигат в детските градини в София, въпреки че подадените документи за прием в градините е за 12 000 деца, сочат данните на столичният кмет, цитирани от "Фокус".

Около 1500 от новорегистрираните за прием са били новородени и нямат право на класиране в детска градина.
"Родители регистрират новородените си бебета в системата, а те нямат право да участват в класирането, и затова се получава такъв голям брой деца. Реално обаче за първа група чакат 2000 деца, за втора група - 1000 деца, а за трета група недостигът е преодолян и дори има свободни места", съобщи Фандъкова. Тя изтъкна, че след първото класиране има 180 свободни места в детските градини. Очаква се те да бъдат заети при второто класиране, което е на 1-ви май.

Кметът призна, че най-голям остава недостигът на места в яслите  и той трудно ще бъде преодолян. Реалната бройка на чакащите за ясла е към 6000.

До края на годината трябва да бъдат открити 2000 нови места в детските градини. След като бъдат направени трите класирания, всяка седмица ще се прави текущо класиране за свободните места, съобщи още Фандъкова.

Ваксините остават задължителни за детските градини, каза още Фандъкова, попитана дали е склонна да отстъпи от изискването всяко дете да има имунизационен паспорт при записване в детска градина.
"Ние сме длъжни да запазим живота и здравето на децата си, ако някой родител има друго мнение, то той трябва да се грижи сам за детето си”, коментира столичният кмет.

Днес тя откри нова сграда на детска градина "Сарагоса" в район "Сердика". Това е третата детска градина, която се открива тази година. В нея ще бъде открита и една яслена група. Преди построяването на новата сграда, в детската градина е имало 4 градински групи, но поради недостиг на място децата са били разположени в коридора на градината. Общо сега в градината ще се обучават 160 деца.