В периода май-юни представители на синдикатите ще бъдат поканени да участват в актуализацията му, съобщи БТА. В отговор на въпрос дали служителите на МВР ще протестират, Грозев заяви, че тепърва предстои това да бъде обсъдено с членовете на синдиката.

Ако това, което сме постигнали като договорка, не ги задоволява, ще предприемем необходимите законни мерки, допълни той. По думите му недоволството в МВР от лошата материално-техническа база и условия на труд е много голямо. Той допълни, че по време на срещата с премиера са били предложени схеми за подобряване на материално-техническата база на МВР, които принципно са били приети от Борисов.

Една от тях е връщането в МВР на средства, отнети в полза на държавата при полицейски акции. Целта е тези приходи да не отидат за социални придобивки, заплати или екстри за служителите, а да се използват за подобряване на материално-техническата база от ниво участък, РДВР, до главни дирекции и министерство. Не че нямаме нужда от актуализация на заплатите и подобряване на условията на труд, но разбираме и МВР, и правителството, в усилията им да намерят средства и решения в условията на криза, добави Галентин Грозев.

Той допълни, че през юни синдикатът очаква да има подобряване на материално-техническото осигуряване на МВР. Като първа мярка премиерът е предложил сума от около 500 000 лева, конфискувана в полза на държавата при полицейска акция във връзка с документирана престъпна дейност, да бъде върната на Областната дирекция на МВР в Бургас. Това ще стане с решение на правителството, а парите ще бъдат за изграждане на сграда, в която ще се помещава дирекцията. Стремежът е възстановяването на такива средства да се наложи като трайна практика, посочиха от синдиката.

Премиерът Бойко Борисов е възложил проверка по изпълнението на проекта по програма PHARE за изработка на униформи за Гранична полиция заради сигнал от синдиката за лошо качество и необосновано високи цени на изработените униформи. Премиерът е заявил, че назначаването и преназначаването на служители в МВР трябва да се осъществява при прозрачност и ясни критерии, валидни за всички служители без изключение.