19-годишният Михаил е ученик в Руската гимназия в Пловдив. Той е задържан за 72 часа и има повдигнато обвинение за опит за убийство. Простреляното момче е негов връстник. Иван е в болница, в добро състояние.

Инцидентът е станал в неделя вечерта в училищния двор на гимназията.

"Не успяхме да се свържем с родителите, за да разговаряме и нямаме никаква информация, освен официалната. Може би разследващите органи ще разберат каква е причината”, каза зам.-директорът на училището Вихра Ерамян пред Нова телевизия.

По думите й не е имало проблемни ситуации с Михаил. Той не е проявявал агресия. Бил е сравнително добър ученик, с отлични оценки.

"Но през последните седмици имаше промени в емоционалното му състояние, които бяха забелязани от учениците и учителите – избухливост, мнителност", сподели зам.-директорката.

И момчето, и родителите му са отказвали да приемат, че има промяна в поведението му.

"Родителите отдадоха това на преумора", добави тя.

Михаил е спрян от училище за няколко дни, за да си почине. До инцидента се стигна в неделя.

Досега от медиите стана известно, че Михаил и Иван си уговорили среща през социалните мрежи, където и започнали да се заяждат. Придружени от свои приятели, те се срещнали в двора на училище "Стоян Михайловски", за да си изяснят позициите. Спорът бил за момиче и прераснал в сбиване, при което  Михаил извадил газов пистолет и стрелял в главата на опонента си.

Според министъра на образованието проф. Николай Денков един от основните проблеми за зачестили инциденти на агресия в училище е недостатъчното съдействие от страна на родителите.

"Учителят не трябва да бъде лекар, психолог, да спори с родители", коментира министърът пред Нова телевизия.

"Не може учителят да бъде виновен за всичко в училище. Той е натоварен с много функции, без да получава помощ", допълни той.

На фона на зачестилите инциденти Министерство на образованието и науката вчера обяви мерки, с които ще бори агресиятa в училище. Спешните действия идват, след като момиченце почина след ритник в корема от свой връстник.

"В момента системата се базира на наредба, направена във времена, в които се очаква, че във всяко училище има медицинска сестра или лекар. Реалността днес е, че ние нямаме лекари в повечето училища. Затова тази наредба ще бъде променена. Срокът е до юни 2017-а", уточни Денков.