LaMDA е изкуствен интелект за комуникация. Чат бот. Нов инструмент за общуване между човека и компютъра под формата на диалог. Наскоро обаче, Google уволни старши софтуерния инженер, заявил, че разработваният от компанията чатбот с изкуствен интелект проявява разум и има самосъзнание.

Ето защо, потърсихме мнението на експерта по изкуствен интелект доц. д-р Мариана Тодорова, футуролог, учен от Института по философия и социология на БАН.

Еволюцията на LaMDA се базира на досегашните усилия по отношение на изкуствения интелект. Новото, както обяснява Тодорова, е че LaMDA успява да развие нов тип съзнателност типична за човека, еволюирала благодарение на взаимодействието с околната среда. LaMDA е тренирана на 1, 56 трилиона думи и 570 милиарда изречения.

Но отвъд това, тя може да създава сложни интелектуални конструкти. LaMDA може да мисли и да отговаря, като например планетата Плутон в контекста на проекта "Bright Horizon". Или от името на хартиено самолетче.

Чуйте интересния подкаст!

"Когато подобни модели се тренират в такива мащаби, наистина виждаме елементи на съзнателност" - казва Мариана Тодорова.

От друга страна, Китай предвижда да използва изкуствен интелект в съдебната система. Това заплашва да промени основи на човешките взаимоотношения.

LaMDA обаче понякога се държи нелогично и трудно би било възможно скоро да може да бъде приложена в мултимодалния вариант в Китай, който разчита на текст и изображения.

Според Тодорова, китайците разчитат "да си измият ръцете" с изкуствения интелект, който ще бъде използван в съда, по отношение на репресивния му характер.

Марияна разказва и за скорошната си лекция си пред европейската мрежа на съдиите и прокурорите - за ролята на изкуствения интелект в предотвратяване и превенция на престъпления.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic