В последните години Деймиън Хърст е най-богатият художник в Обединеното кралство с нетно състояние от над £315 милиона. На 9 септември той и планирал да унищожи хиляди свои произведения на изкуството в своята галерия в Лондон. Защо?

През 2016 г. Хърст създава 10 000 уникални картини с цветни точки всяка със собствено заглавие. По-късно всяка от картините е дигитализирана и се продава под формата на NFT. (Какво е NFT - вижте тук.) Всяко произведение струва 2000 долара. Но. Купувачите имат възможност да имат произведението под формата на дигитално притежание - NFT или същото, в традиционната и популярна физическа форма. Въпросът е, че не можеш да притежаваш и двете. "Колекционерът... не може да задържи и двете. Така че избирайте внимателно", пишат през 2021 в Guardian. Над 4 хиляди души избират физическо произведение на изкуството, а около 6 хиляди - избират да запазят своите дигитални NFT притежания. Съответно, физическата версия на всички дигитализирани произведения трябва да бъде унищожена. Ето защо, картините, които представляват маслени бои върху хартия - ще лумнат в пламъци на 9 септември 2022 г.

Заглавието на целия проект е "Валутата". И задава интересни въпроси: Как се формира стойност в изкуството? Кое е ценно днес - физическото или дигиталното? Какво е изкуство и кой може да продава произведения за милиони?

Чуйте интересния разговор с художничката София Грънчарова и изкуствоведката Весела Ножарова в подкаста на Dir.bg "Trendy".

Деймиън Хърст се прочу в целия свят, когато през 2007 неговото произведение "For the Love of God" - човешки череп, покрит с платина и инкрустиран с диаманти, се превърна в най-скъпото произведение на изкуството в света, след като бе продадено за 100 милиона долара. Преди него, животни разрязани на две и поставени във формалдехид бяха отличителният похват в изкуството на Хърст, част от групата "Младите британски художници" - YBAs.

Снимка: Oli Scarff/Getty Images

 

Снимки: Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg
 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic