"Нашата цел е да ангажираме българите и те да останат свързани с България, независимо от това дали се намират в Лондон, Париж или Ню Йорк. И искаме да им предоставим смислени възможности те да останат свързани със страната си". Това уточнява в новия епизод на подкаста "Trendy" Лилия Мерджанова от екипа на "Тук-Там" - общността на българите по света, която инвестира в образованието и професионалното развитие на следващото поколение.

Google (чрез своята програма The Google.org Impact Challenge Central and Eastern Europe (CEE)) подпомага програмата "Buddy" на "Тук-Там". Тя има за цел да помогне на младите хора да се ориентират по-лесно чрез примери и ролеви модели в търсенето си на по-добро образование и на първа работа. Всеки, който иска да бъде част от програмата, може да се регистрира през сайта на "Тук-Там".

В подкаста участва и Леда Кунева - стипендиант на фонд "Иди, учи и се върни", випуск 2020. През 2018 година тя завършва двоен бакалавър с почести по Международни отношения и право от SOAS University of London, получавайки наградата на Правния факултет за най-добро представяне по Публично международно право. Завършва и магистратура по Права на човека в London School of Economics. Тя разказва за опита си с "Тук-Там", желанието си да получи скъпо, но недостъпно за нея дотогава образование и за мечтата си да се занимава с проблемите на жените и на другите уязвими групи от обществото.

Чуйте аудиото!

"Buddy" e мрежа за успех на българите "тук" и "там". Всъщност, това е нашата общност, която е готова да подкрепя младите по целия свят, независимо къде се намират. Ние се борим за по-ярко бъдеще в България и вярваме, че младите имат нужда от добри модели". Това казва Анелия Колева, проектен мениджър в "Тук-Там" с фокус върху образователни инициативи".

Следващото събитие на "Тук-Там" е на 16 септември 2022 в "Интер експо център", София, и цели да мотивира младите хора с успешни истории на българи от цял свят, смели иновации, находчиви изобретатели и бизнеси. И най-важното - да продължава да създава общност от съмишленици, обединени от ценности като свободата, образованието, развитието и благоденствието. 

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic