Какво се случи до този час?

Цената на природния газ ще бъде потвърдена на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране в петък, 12 август, обяви председателят ѝ Иван Иванов. На днешното заседание директорът на "Булгаргаз" беше разкритикуван сериозно от председателя на КЕВР заради действията на компанията. Дружеството беше и глобено, защото е забавило заявлението си за нова цена. Исканото поскъпване на синьото гориво е с близо 60%.

Над 100 млн. лв. са загубите на ВМЗ Сопот за последните два месеца покрай действията на бившия министър на икономиката, заяви пред БНТ служебният ресорен министър Никола Стоянов, който беше уволнен от Корнелия Нинова като председател на борда на директорите на държавното предприятие. Като мотив за смяната на целия съвет на директорите Нинова посочи лоши резултати. По думите на Стоянов през последните 5-6 месеца са се открили големи възможности пред оръжейното предприятие заради засиленото търсене, но не са били използвани, а инвеститори обмисляли оттеглянето си от България. В максимално кратки срокове новият министър ще свика заседание на междуведомствената комисия по въпроса. 

Телата на двама чуждестранни туристи, удавили се на южното ни Черноморие, са били намерени днес, съобщиха от бургаската полиция. Единият случай е от Слънчев бряг, където се е удавил 30-годишен молдовски турист. Тялото е намерено пред почивна станция "Слънчев бряг" към Министерския съвет в курортния комплекс. Вторият случай е от Приморско. На северния плаж в охраняемата зона от морето е извадена 53-годишна чешка туристка. Телата са изпратени за аутопсия.

Звездата от "Брилянтин" и носителка на четири награди "Грами" Оливия Нютън Джон почина в ранчото си в Южна Калифорния, заобиколена от своите близки. Отишла си от този свят на 73 г., "повече от 30 години Оливия бе символ на триумфа и надеждата, споделяйки пътя си с рака на гърдата", пише в Инстаграм съпругът ѝ Джон Ийстърлинг, който обяви тъжната вест. Родена във Великобритания, но оформила се като творец в Австралия, световна известност актрисата и певица, обичана от няколко поколения, получи с главната си роля в култовия филм "Брилянтин" от '78-а, където играе с Джон Траволта. Семейството на Оливия призова за уважение към личния им живот "в този труден момент", а вместо цветя - феновете да направят дарения за фондацията на Нютън-Джон за борба с рака.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Изхвърлял ли е Доналд Тръмп правителствени документи в тоалетната? Този въпрос се повдига в книга, която предстои да излезе, в момент, в който ФБР нахлу в дома на бившия президент в Палм Бийч. Подробностите чуйте в Podcast новините.

А какво ще кажете за това?

Докато Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда исканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ с близо 60%, служебният министър на икономиката Никола Стоянов коментира пред БНТ, че не подкрепя "таван на цени на каквото и да е", защото предпочита пазарът да регулира нещата. Вместо това ведомството му прави анкета сред българските предприятия колко от тях използват газ, колко могат да минат на алтернативно гориво и колко - да намалят използването на газ. В началото на месеца върнатият като председател на КЕВР Иван Иванов каза, че енергийният регулатор не може да промени исканата цена съществено и че ще направи всичко възможно, за да се търсят решения за облекчаване на потребителите на природен газ в България. Преди седмица пък от Асоциацията на работодателите поискаха да бъде спазено обещанието към тях през май за компенсиране цената на природния газ над априлските равнища. Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв., пресмятат от там. 

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.