С какво ще запомним този ден? 

Няма нормативни пречки правителството да разреши износа на нефтопродукти, рафинирани от руски петрол, за трети страни. Ако работата на "Лукойл Нефтохим" спре, ще настъпят проблеми, най-вече с доставките на дизелово гориво, затова пазарът ни трябва да бъде подсигурен -  още от коментара на Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация, ще чуете във вечерните подкаст новини.

И още от темите, които ще чуете:

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ за декември - за мегават час ще плащаме 146 лева, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е увеличение с с 18,7% спрямо цената на синьото гориво за ноември. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов повтори, че причините за по-високата цена са, че газът от хранилището в Чирен е много скъп и заради повишението на международните борси.

Бременна жена и дете пострадаха след като джип с 18 мигранти катастрофира снощи на пътя Елхово - Бургас, след гонка с полицията. Пострадалите бяха откарани в областната болница "Св. Пантелеймон", те са се разминали с леки наранявания. Жената и детето са граждани на Ирак и Сирия. Задържан е шофьорът на джипа, който е грузинец. Той не спярл на сигнал на полицията. останалите мигранти са отведени в бежанския център в Елхово. По думите на кмета на община Болярово Христо Христов преминаването през границата на големи групи мигранти е ежедневие.

И посолството на САЩ в Мадрид получи писмо, съдържащо взривно устройство. Посолството получило плика около 12:30 ч., в резултат на което целият дипломатически квартал е блокиран от полиция. Активиран е антитерористичен протокол, а федералният испански съд разследва случая. Това е шестото писмо-бомба през последните около 24 часа. Преди това такива бяха изпратени до военновъздушна база, намираща се в близост до испанската столица, до канцеларията на испанския премиер, до компания за производство на оръжия, а вчера и до украинското посолство в Мадрид, в който случай пострада служител на ведомството. За щастие, други пострадали няма. Испания засили мерките за сигурност, за да се противопостави на вълна от взривни устройства, засега не е известно откъде са изпратени.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Заразените с ХИВ в България са два-три пъти повече от официално регистрираните. От началото на годината у нас има 299 новорегистрирани носители на инфекцията, като между 25 и 30 на сто от тях са чуждестранни граждани, в голямата си част идващи от Украйна. Повече чуйте във вечерните Podcast новини.