Какво се случи до този час? 

Ден преди тържественото откриване на 48-oто Народно събрание от най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС, дадоха заявка, че са готови да подкрепят правителство и с друг мандат, включително на "Продължаваме промяната". Това обяви в ефира на БНТ Кирил Ананиев, който подчерта, че условието е програмата им да съвпада с приоритетите, заложени в програмата за управление на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов обаче не би участвала в един Министерски съвет с "Промяната", отбеляза Ананиев. Ако мандатът отиде при втората политическа сила, "и тя наистина е готова в този труден момент да поеме отговорността да възстанови държавата в нормалния ѝ ритъм, защо да не го подкрепим", коментира Ананиев. Иначе днес заседава Изпълнителното бюро на парламентарната група на БСП, след което се очаква да стане ясен кандидатът на левицата за председател на Народното събрание, каза пред обществената телевизия Атанас Зафиров. 

Европейският парламент в Страсбург ще гласува резолюция с призив за приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината. Вчера говорител на Европейската комисия заяви, че е крайно време София и Букурещ да бъдат присъединени, тъй като са изпълнили необходимите условия. Разширяването на Шенген до края на годината, е и сред приоритетите на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз

Нови руски удари са нанесени тази сутрин в Киев, по информация на кмета на украинската столица Виталий Кличко. На територията на цяла Украйна е обявена въздушна тревога, докато в Киев на място работят екипи на спасителните служби. Според Кличко руските ракети са изстреляни срещу енергийна инфраструктура в някои от кварталите в столицата, обстрелван е и местен пазар за цветя. В град Житомир са спрени токът и водата, както и метрото в Харков. Междувременно стана ясно, че 13 души са загиналите, а 19 са ранените, след като руски боен самолет се разби до жилищен блок в град Ейск в Южна Русия. Сред загиналите има и три деца по данни на руското здравно министерство. Двамата пилоти са катапултирали и са докладвали, че причина за случилото се е възпламеняване на единия от двигателите. Инцидентът е станал по време на тренировъчен полет на свръхзвуков изтребител-бомбардировач Су-34. 

Французинът Карим Бензема спечели тазгодишното издание на "Златната топка", предаде "Корнер". Нападателят на Реал (Мадрид) наследява отличието от Лионел Меси, който спечели миналата година. Бензема се превръща и в първия французин от близо четвърт век насам, завоювал най-престижната награда в световния футбол. За последно това бе правил Зинедин Зидан през 1998 година. Именно Зизу връчи приза на Бензема.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко? 

Рекордно количество контрабандно пренасяни сексуални стимуланти задържаха на граничния пункт в Лесово. За какви продукти става дума? Чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това?

Туризмът, който тази година се посъвзе от пандемията, започна да бележи ценови рекорди. Според Националния статистически институт хотелските услуги са поскъпнали с 20% за последните 12 месеца, а храненето в ресторанти - с 27,9%. Първите оферти за предстоящите коледни и новогодишни празници, които започнаха да пускат хотели и курорти, са със стряскащи цени, които надминават 3 000 лева за пакет от 3-4 нощувки в хотел с 4 или с 5 звезди, пише "24 часа".

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.