С какво ще запомним този ден? 

Заради недалновидността и невъзможността за колективна и адекватна политика в българския парламент, вероятно отиваме на нови избори. Време е обаче да разберем, че работата започва от нас - гражданите, и трябва да искаме от политиците да си вършат работата - още от коментарите на политилозите доц. Татяна Буруджиева и Иван-Асен Иванов чуйте в Podcast новините. 

И още от темите, които ще чуете:

В Деня на българския лекар спешните медици в страната излязоха на протест заради трагичното им по техни думи състояние на Спешната помощ. Спешните медици искат увеличение на заплатите, промяна в категоризацията на труд, увеличение на заплащането на нощния труд, както и на ваучерите за храна. Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари настояха с протести в цялата страна и за редица други увеличения, като исканията им са изпратени и до новите народни избраници. В София бе блокирано движението пред парламента, а по-късно с автошествие работещите в центровете за кратко блокираха движението на "Орлов мост". Протестиращите уточниха, че не са избрали деня за недоволство нарочно да съвпадне с откриването на 48-ото НС.

Руският президент Владимир Путин въведе военно положение в четирите анексирани от Украйна области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Той подписа и указ за мерки за повишаване на ефективността на наложените от Москва власти в тези области. Руският президент инструктира правителството да създаде координационен съвет под ръководството на премиера Михаил Мишустин, който да работи с областите. Целта е да се засилят бойните действия в Украйна. Освен това, Кремъл обяви режим на висока степен на тревога в централните и южните федерални окръзи. Наредена е икономическа мобилизация в осем региона, съседни на Украйна, включително и в анексирания Крим. По думите на Путин въведените мерки ще укрепят стабилността на икономиката, индустрията и производството в подкрепа на така наречената от Русия специална военна операция.

Лионел Меси посочи двата си големи фаворита за световната титла в Катар на първенството, което започва на 20 ноември. Аржентинецът ще участва за пети и последен път на Мондиал, което сам разкри преди няколко седмици, припомня "Корнер". Седемкратният носител на "Златна топка" вижда Бразилия и Франция като най-вероятни победители, въпреки че много експерти сочат именно неговия тим като претендент №1. Меси има един загубен финал на световно първенство през 2014-а, като този трофей остава единствен, който не е печелил в невероятната му кариера.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

26-годишна българка на име Памела привлече вниманието на италианските власти и общественост. Вестник "Месаджеро" съобщава, че младата жена шофирала с 20 км в час в насрещното движение на магистрала в Северна Италия. Две полицейски коли направили опит да я спрат, при което тя блъснала автомобила си - "Форд Фиеста", в тях. Докато полицаите арестували българката, тя си прерязала вените, а целият екшън бил излъчван на живо в "Инстаграм". Какво е обяснението на нашата сънародничка, чуйте в Podcast новините.