С какво ще запомним този ден?

"Заради това, че се превърна в заплаха за президента, бившият премиер Кирил Петков може да се счита за обект на "изчегъртване" с новия служебен кабинет - още от коментара на политолога Мария Матеева-Казакова чуйте във вечерните Podcast новини. 

И още от темите, които ще чуете:

Четвъртият служебен кабинет на Румен Радев пое управлението на страната. Сред приоритетите, които президентът постави пред новия кабинет и пред следващите правителства, са сигурността на доставките и цената на енергоносителите. По време на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков 2" държавният глава открои тежките проблеми, с които ще се сблъскат премиерът и министрите и постави като задачи разработване на липсващите закони по плана за възстановяване и предприемането на решителната крачка за членството на България в Шенген.

Сериозни нарушения са констатирани при проверката на "Балкански поток", разпоредена от правителството на Кирил Петков преди два месеца, съобщиха от Министерския съвет. Резултатите от проверката на две междуведомствени групи сочат редица нарушения на екологичното и трудовото законодателство, при възлагането и провеждането на обществени поръчки, както и при финансирането на дейности и др. Досегашният премиер е разпоредил да бъдат сезирани МВР, ДАНС и Министерството на околната среда за последващи действия. На брифинг от ГЕРБ отхвърлиха всички обвинения, като според бившия енергиен министър Теменужка Петкова няма как междуведомствени работни групи за "Балкански поток" да изземват компетенциите на държавни институции и добави, че "правовата държава за тях не означава нищо".

От четвъртък носенето на маски в София ще бъде задължително на всички закрити обществени места, предвижда заповед на Регионалната здравна инспекция. Мярката ще бъде валидна 30 дни. Маските няма да са задължителни за деца до 6 г., за персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, за спортуващите на закрито и др. Затягат мерките също в Хасково, Бургас и Видин. От днес и област Пазарджик е в червената зона по ниво на заболеваемост, която за страната в последните седем дни се повишава. За денонощието новите случаи на COVID-19 са над 2600, в интензивни отделения са 59 заразени, починали са 24. 

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

От днес страните-членки на Европейския съюз са задължени да прилагат правилата на Общността за подобряване баланса между родителски задължения и кариера. Какво означава това и ще даде ли на родителите право на повече отпуск? Чуйте в Podcast новините.