Какво се случи до този час? 

След като река Искрецка се завърна в коритото си, местните искат отговори за причините. Според хидрогеолози пресъхването е вследствие на наноси, които са запушили достъпа на водата до водоизточника или се касае за пропадане в подземните пещери. Местните обаче са убедени, че има и човешка намеса. Съмненията основно са свързани с деривацията към каскадата от ВЕЦ-ове "Петрохан". Кметът на село Искрец Радослав Янчев каза пред bTV, че се организира подписка от жителите на община Своге с настояване за отговори - законни ли са деривацията, която попада във водосборния басейн на извора, и водовземанията, законно ли се експлоатира и от кого и, освен това, може ли целогодишно да се експлоатира, дори в ситуация на маловодие. От НЕК, чиято собственост са деривационните канали за каскадата "Петрохан", вече отрекоха да имат отношение към засушаването на река Искрецка.

В Сърбия днес се прибират децата, които бяха настанени в болницата в Стара Загора след катастрофата с автобус на магистрала "Тракия" на 14 август. Повечето деца, включително двете най-тежко пострадали, които бяха преместени в "Пирогов", вече са в родината си. За трите деца и двама възрастни, които останаха в Стара Загора, е осигурен полицейски ескорт до граничния пункт "Калотина", докъдето ще бъдат превозени с линейки. От пострадалите при катастрофата в неделя у нас остава само мъжът, на когото се наложи ампутация на крак, докато се гарантира неговото безопасно транспортиране. 

Два малки самолета "Чесна" се сблъскаха в Северна Калифорния при опит за кацане на местно летище. Загинали са двама души, съобщават световните агенции. Сблъсъкът е станал над летището в Уотсънвил. В единия самолет е имало двама души, а в другия - само пилот. При падането на летателните апарати е била повредена и сграда на летището, но няма жертви на земята. По случая е започнало разследване.

"Как ще определите дали е загубил доверие и на кого доверието?" - това питат част от слушателите в коментарите си по днешния ни въпрос: "Ако депутат загуби доверие, да напусне парламента. Подкрепяте ли?".

Кои са другите ваши мнения, които ни впечатлиха, чуйте в този подкаст: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Известният оперен певец Пласидо Доминго е заподозрян, че е ползвал услугите на секта, която повече от 30 години е експлоатирала хора в Аржентина, включително сексуално. Има ли обвинения срещу него и с какво точно се е занимавала сектата, чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това? 

"Ако депутат загуби доверие, да напусне парламента. Подкрепяте ли?" ви питаме днес по повод идеята на бившия служебен премиер и лидер на политическия проект "Български възход" Стефан Янев да направи политически борд, който да бъде морален коректив на бъдещите депутати от тази формация. До този момент значително преобладават отговорите "Да". 

Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.