Какво се случи до този час?

Oчаква се държавният глава Румен Радев да издаде указа за разпускане на 47-ото Народно събрание и да насрочи предсрочните парламентарни избори през октомври, като определи датата на тяхното провеждане. Очаква се и указът, с който президентът да назначи четвъртия си служебен кабинет. Според конституционната процедура държавният глава трябва да определи датата на предсрочните избори, като съобрази, че Централната избирателна комисия трябва да разполага с минимум 60 дни за подготовка на вота.

Допълнителни по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19 влизат в сила от днес в областите Варна, Плевен, Шумен и Търговище. Междувременно през изминалото денонощие новите доказани случаи са 479, което е малко над 25 на сто от направените тестове. Близо 1000 души са в болници заради инфекцията, трима са починали, а 56-има се борят за живота си в интензивни отделения. На този фон лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново призова гражданите да не спазват COVID-мерките и обеща да помага на хората, които бъдат глобени заради нарушения. 

Първият кораб, натоварен с 26 000 тона царевица от Украйна, напусна пристанището в Одеса, предаде ТАСС. Той се очаква в Истанбул на 2 август, където да бъде инспектиран, съобщиха от турското министерство на отбраната. Товарният кораб плава под флага на Сиера Леоне за Ливан, се казва в предишното съобщение на ведомството, цитирано от БНР. Процедурите по отплаването на още кораби са приключили и транспортът ще продължи, твърди Анкара, която бе посредник за подписването на споразумение между Киев и Москва. Транспортът по море обаче е затруднен заради военните действия в Украйна. По-рано Киев обвини Москва, че е извършила ракетна атака срещу Одеска област. От Кремъл още не са коментирали обвиненията.

"Изненади няма да има. Принципът е на ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА" и "Очаквам в името на властта вълкът и агнето да влязат в коалиция" - това са два от знаковите коментари по днешния ни въпрос: "Очаквате ли изненадващи коалиции на предстоящите избори?"

Кои са другите ваши мнения, които ни впечатлиха, чуйте в този подкаст:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?  

Къде у нас ще плащат над 5 лева за кубик вода? Чуйте в обедните Podcast новини.

А какво ще кажете за това?

"Очаквате ли изненадващи коалиции на предстоящите избори?" ви питаме днес. До този момент превес имат отговорите "Не". Повдигаме въпроса във връзка с очакваното решение на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" дали ще се явят съвместно на вота през есента. От ГЕРБ пък обявиха готовност за сътрудничество с всички партии, които ги подкрепят по шест посочени от тях приоритета за бъдещо правителство. А от ДПС видяха "много общ език" с "Да, България", но "останали само с говоренето" през последната година според Станислав Анастасов от Движението за права и свободи. 

Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.