Какво се случи до този час? 

Министерският съвет освободи Румен Спецов като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите заради неизпълнение на задълженията му по Закона за НАП, съобщиха от пресцентъра на MС. Причината е, че от началото на годината били подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. За ръководител на НАП е назначен Борис Михайлов. Смяна и в Агенция "Митници". Наследницата на Асен Василев в министерството на финансите - Росица Велкова, освободи Павел Тонев от поста директор и назначи временно Павел Геренски, който досега беше заместник-директор на Агенция "Митници". Не се посочват мотиви. Спецов и Тонев бяха назначени по времето на първия служебен кабинет на Стефан Янев. 

Българският кораб "Рожен", който от февруари бе блокиран на украинското пристанище в Черноморск, най-после потегли от там, натоварен с царевица, в посока Великобритания, съобщи БНТ, позовавайки се на капитан Александър Калчев - директор на Параходство "Български морски флот". Сутринта "Рожен" се е намирал пред Одеса, където е сборният пункт за няколко кораба, които според турски медии вече са напуснали акваторията на Украйна. На преминаване през турските проливи на борда на Рожен ще бъде проведена инспекция от комисията, създадена в рамките на споразуменията между Украйна и Русия. Петима българи са част от екипажа на плавателния съд, има и шестима украинци.

Българският лекарски съюз сезира прокуратурата и настоява за незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу 25-годишната лекарка от Шумен Айлин Ахмед, която бе нападната в понеделник от родители на дете с коремни болки, повръщане и диария. Нападението е станало по време на нощната смяна на д-р Ахмед. От МВР обявиха, че работят по случая и предстои да бъдат изяснени всички обстоятелства. Самата лекарка коментира пред Нова телевизия, че не е имало забавяне в прегледа на детето и за него е било направено всичко необходимо. По думите ѝ симптомите му са били вследствие консумация на храна.

"Хората, а не правителствата, да понесат тежестта от по-високите цени. Съгласни ли сте?" ви питаме днес. Ето и два от полярните коментари по темата: "Да! Така и трябва да бъде. Да се подпомогнат само най-бедните домакинства" и "Правителствата никога не понасят тежести. Те харчат, разбирай - преразпределят през бюджета, парите, събрани от данъци". 

Кои са другите ваши мнения, които ни впечатлиха, чуйте в този подкаст:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Докъде могат да доведат така популярните напоследък теории на конспирацията, показва скорошно решение на тексаски съд. Американският десен теоретик на конспирацията Алекс Джоунс ще трябва да плати солидно обезшетение за милиони долари на родители, изгубили сина си при масова стрелба в училище "Санди хук" в Кънектикът. В свое радиошоуо Джоунс твърдял, че такава стрелба нямало, а била инсценирана. До какви последствия довежда това за родителите и за самия Алекс Джоунс, както и какво стои зад подобно невярно твърдение? Чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това?

"Хората, а не правителствата, да понесат тежестта от по-високите цени. Съгласни ли сте?" ви питаме днес. До този момент превес имат отговорите "Не". Повдигаме въпроса след като Международният валутен фонд предупреди европейските правителства относно намесата им с широка финансова подкрепа във все по-усложняващата се енергийна криза в региона. Според МВФ потребителите би трябвало да понесат тежестта на по-високите цени, за да се стимулира спестяването на енергия и да се подпомогне преходът към "зелена" енергия. Сегашната помощна политика на повечето европейски правителства е краткосрочна мярка и ще им струва около 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт тази година, като освен това ще продължи да надува търсенето, а оттам - и цените, предупреждават от МВФ. 

Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.