С какво ще запомним този ден? 

Служебното правителство се старае да излъчи преди всичко прагматизъм, надпартийност и експертност - още от коментара на политолога доц. Мария Пиргова ще чуете в Podcast новините.

И още от темите, които ще чуете:

Бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев вече не се издирва от Интерпол. Решението е взето на 5 август, след като Василев е поискал преразглеждане на случая му, каза пред БНР неговият адвокат Константин Симеонов. Според Интерпол Василев не отговарял на критериите за издирване с "червена бюлетина". Според адвоката това е поредното потвърждение на несъстоятелността на обвиненията срещу неговия клиент. Решението практически означава, че Цветан Василев може да пътува извън Сърбия, където се намира в момента, но тъй като паралелно с това има европейска заповед за ареста му, може да пътува само извън Европейския съюз.

Китайските военни обявиха края на своите учения в районите около Тайван, които започнаха миналата седмица като отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в острова. Командването на източния военен окръг към китайската Народна освободителна армия ще продължи да наблюдава Тайванския проток и ще извършва редовни патрули във водите около острова. Според източник, цитиран от Ройтерс, около 20 китайски и тайвански военни кораба остават в близост до неофициалната буферна зона, разделяща Китай и Тайван в Тайванския проток. 

Абсурдите около Мондиала в Катар продължават, като три месеца преди неговия старт домакините за втори път обмислят промяна на откриващия мач, предаде "Корнер". По традиция от 2006 г. страната домакин автоматично отива в първата група "А" и съответно играе в откриващия мач. Тегленият жребий отреди, че Катар ще изиграе дебютния си първи мач на Мондиал срещу Еквадор, но ден след тегленето, домакините странно решиха да променят нещата. Тъй като по програма първенството ще започне на 21 ноември с мач на обяд, организаторите изтеглиха двубоя на Катар за по-гледаемото време вечерта, което го направи и трети в програмата. Сега обаче се готви нова промяна, като идеята е стартът на Мондиала да се измести с ден по-рано. 

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

 

Какво ни впечатли преди малко? 

Нито една прочетена книга сред немалка част от българите за последната година и световна тенденция към все по-малко четене. Това установи проучване на "Алфа Рисърч", проведено в края на миналата година по поръчка на Асоциация "Българска книга". В коя страна от Западна Европа също не могат да се похвалят с четящо население? Чуйте в Podcast новините.