Какво прави Сесилия Саркози, след като спасява българските медицински сестри?

Как Георги Милков пренася кока?

Защо е отвлечен в Афганистан?

По повод своята 25-годишнина Dir.bg инициира серия от разговори с популярни журналисти, хора от медиите и културата. Разговори, насочени към истината, познанието, информацията, средата и общуването и предхождат годишния конкурс за чиста журналистика - Web Report.

Чуйте разговора с журналиста, военен кореспондент и пътешественик Георги Милков в новия епизод на "Trendy"!

В началото на този разговор Георги Милков коментира филма спечелил Оскар за документалистика - "Навални": "Не за вярване - как могат да бъдат намерени телефоните на хора от руските служби и да бъдат прозвънени и един от тях да се окаже достатъчно нефелен, за да си каже какво са направили". Милков обясни и технологията, по която се стига до човека от тайните служби. "Рано сутрин, с гласа на уж високопоставен човек от Кремъл се звъни от телефон, който би могъл да бъде от системата на службите и държи сметка на служителя вдигнал телефона - защо не е успяла операцията по отравянето на Навални".

Във филма награден с Оскар, заедно с Навални е и българският разследващ журналист и лидер на групата за разследваща журналистика "Bellingcat".  

"Този филм е изключително голям успех за един българин. Не виждам защо да не го поздравим най-сърдечно. Предполагам, че му е коствало и усилия, и пари, и време за да докара тая работа докрай".

Милков разказва историята за това как попада в плен в Афганистан. Там отива на сал - през 2001 година, след като преди това самолетите на терористите се разбиват в кулите в САЩ: "Тогава нашата цивилизация започна войната срещу злото. Тогава злото се казваше Ал Кайда, която се укриваше в Афганистан, където талибаните управляваха част от териториите и бяха дали подслон на Осама Бен Ладен и неговата група".

Журналистът коментира и медийната среда в България: "Проблемите със социалните мрежи, copy-paste журналистиката, хибридните медии, жълтите новини, пропагандата кремълска - всички тези проблеми ги имат и колегите в Европа".

Относно първата си книга "Истории от ръчния багаж" и хората, които среща по света Милков казва: "През всичките тези години на пътуване срещах много хубави по душа хора. И като физика също, но гостоприемни не места, където не очакваш да те посрещнат гостоприемно. Например в Судан. Тези хора винаги са ме изумявали с готовността винаги да си отчупят от залъка и да ти дадат. Те гледат на теб като на човек, който идва от далеч, изоставил е роднините и приятелите си и има нужда от помощ, гостоприемство и подслон".

Снимка: Личен архив, колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Снимка: личен архив, колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic