Защо денят започва така? 

Защото 15 области у нас осъмнаха без нито един нов случай на коронавирус. 

Новата екооценка на автомобилите може да се различава от дадената от производителя, предупреждава експерт. 

Улесняват преминаването на камиони през България. 

А може би, защото волейболистките ни спечелиха Златната лига.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

A какво ще кажете за това?

От 12 юли т. г. при извършването на годишен технически преглед на автомобила на предното стъкло ще се поставя екостикер, в който ще има вграден чип. В него ще се съдържа информация за нивата на замърсяване от всеки автомобил, данните за него и резултатите от прегледа. 

Столичната община вече е определила една нискоемисионна зона. Тя е в идеалния център и в нея ще се ограничава движението на замърсяващи автомобили. В бъдеще се предвижда да бъде обособена и още една. 

Екостикерът ще има пет категории, като най-високата - пета група, ще включва електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда. Останалите ще бъдат групирани от "четвърта" до "първа" категория в зависимост от датата на първа регистрация, определения от производителя екостандарт и измерванията по време на техническия преглед. 

Това ни подсеща за автомобилните катализатори - устройството, добавено към изпускателната система на автомобила. В катализаторите на бензиновите двигатели протичат три типа химични реакции, а при дизеловите само два. Целта на катализатора е да намали най-опасните за здравето вещества в отработилите газове. Най-опасен е въглеродният оксид (СО) - прозрачен и без мирис газ, който е силно отровен за хората, тъй като се свързва с хемоглобина в кръвта, който вече не е способен да доставя кислород до телесните тъкани, и те умират. Другите отработвани от катализаторите опасни вещества са въглеводородите и азотните окиси. 

Ето защо днес питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.