Всички партии в 48-ото Народно събрание, освен "Възраждане", търсят устойчиво решение за сформиране на правителство, което да работи най-малко докато мине зимата, а по възможност и до предстоящите местни избори. С кой мандат може да се случи това, е въпрос без значение, каза Николай Денков, депутат и член на Изпълнителния съвет на партия "Продължаваме промяната".

Преобладаващото мнение в парламентарната група на "Продължаваме промяната" е, че не е възможно да се предвиди какво би се променило, ако напролет отново гласуваме в предсрочни избори. Според Денков нито една партия не иска да се стигне до такава развръзка, защото нито периода е подходящ за нови избори, нито партийните централи са готови за това. Той е на мнение, че времето сега е подходящо да се използва, за да се избистрят идейните прилики или различия между партиите в парламента. А най-доброто решение би било да има работещо Народно събрание, което да приеме неотложни законови промени.

Николай Денков заяви, че ПП са готови за преговори с останалите партии, но само при директни срещи между лидерите. Разговорите трябва да се водят с тези, които вземат решения, а не с парламентьори, като Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които оглавиха контактната група излъчена от ГЕРБ, уточни Денков. Той призова служебното правителство да не злоупотребява със страховете на хората и да внесе в Народното събрание проект на държавен бюджет за 2023 година.

  • Кои са трите възможности за съставяне на правителство?
  • Какво пречи на политическия диалог между ПП и ГЕРБ?
  • Защо според ПП връщането на хартиената бюлетина е грешка?
  • Защо ПП очаква проект на държавен бюджет от служебния кабинет?
  • Кой е най-тежкият проблем на българското образование?

Отговорите на Николай Денков, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Акад. Николай Денков е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков, а преди това и в служебните кабинети на Стефан Янев през 2021 г. и на Огнян Герджиков през 2017 г. От 2014 до 2016 г. е бил заместник-министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов.

Николай Денков е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория "Активни формулировки и материали" във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски".