Какво се случи до този час?  

Учени от 11 държави се събраха на международна конференция "И ний сме дали нещо на света", по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова, със съдействието на Българската академия на науките и Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". "Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите озаряват много по-широко духовно пространство и обедняват стотици милиони хора. Превърнала се в най-ценния наш дар към човешката цивилизация, кирилицата изгражда мостове и свързва светове", каза президентът Румен Радев във видеоприветствието си към участниците във форума, като подчерта, че историята не може да се подменя. "Не може да говорим за кирилицата, без да отчетем приноса на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, на българските владетели и духовници, приели за своя мисия да бъдат покровител на нашата азбука", заяви още държавният глава.

Продължава гасенето на пожара на военния полигон Ново село, който все още не е овладян окончателно. Днес огнеборците обхождат огнищата, за да стане ясно докъде се е разпространил огънят. Заради опасността от невзривени снаряди снощи хора и техника са изтеглени. Засега обаче няма опасност за близките населени места.

Певицата Рут Колева се извини за фотосесията, заснета на Паметника на трите поколения край Перущица, която според кмета и жители на града е "възмутителна и скандална". Паметникът е построен в чест на загиналите в Априлското въстание, Деветосептемврийския преврат и на антифашистката борба, а кметът Мария Вълканова подаде сигнал до прокуратурата. "Нито аз, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, сме имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание", написа във "Фейсбук" Рут Колева.

Бившият американски президент Доналд Тръмп подчерта на митинг в Маями, Флорида, че страната е в упадък и е "пропадаща нация", защото "има най-лошият президент в историята". Тръмп отново обвини администрацията на президента Джо Байдън за "най-високата инфлация от 50 години", наред с нарастващото геополитическо напрежение. Той също така каза, че американският фондов пазар е "завършил най-лошата първа половина на годината от 1872 година насам", освен това страната загубила и енергийната си независимост. По думите на Тръмп Републиканската партия "няма да позволи този ужас да продължи". 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Докато Meta планира мащабни съкращения, които ще засегнат хиляди работни места, Twitter моли някои от освободените миналата седмица служители да се върнат. Подробностите чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това? 

Стефан Янев има реалната възможност да стане премиер за трети път в рамките на две години, вече начело на редовен кабинет. Или поне това предвижда обсъждан сред политиците вариант за правителство в рамките на 48-ото Народно събрание, пише "24 часа". "Нито "Продължаваме промяната" ще се пречупят, нито ние. Това ме води към третия мандат", заговори в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Досега БСП на два пъти неуспешно получи третия мандат от президента, а трети опит на Корнелия Нинова едва ли ще е успешен, след като от ПП обявиха, че няма да подкрепят никого, освен свой кабинет, а "Демократична България" и ГЕРБ при никакви условия не биха гласували за правителство с мандат на социалистите.

Ето защо ви питаме:  

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.